'Al het goede komt uit Vreewijk; ik hou van de buurt en mijn werk’

Delen op social media

Cees Visser is begeleider bij Paal en Perk in Rotterdam en hij heeft bij iedere steen in de wijk Vreewijk een verhaal. Ter ere van zijn 65ste verjaardag spreken we hem in ‘praathuis de Uil’.

Het is een koude vrijdagmiddag in januari. De ochtendploeg is net terug van tuinonderhoud. David eet een bakje kibbeling. Sandro roert in zijn kopje thee en Chris bekijkt alles eens goed van een afstandje. 

Al snel komen de verhalen, in rap tempo met een heerlijke Rotterdamse tongval. Over het ontstaan van de groengroep, de saamhorigheid in de wijk, over Oma worstje en Nel frikadel. Ook zorgmanager Robert Boer komt binnen met in zijn handen een bosje bloemen voor de jarige.

Bloemen voor Cees

Van zelfstandig hovenier naar werkbegeleider

Cees was vroeger zelfstandig hovenier. Toen hij werd afgekeurd heeft hij bij ‘de Paus’ (voorganger van Middin) gesolliciteerd voor gastvrouw. Hij moet er nog om lachen. Hij begon met koffie schenken en allerlei regelzaken. Maar toen hij hoorde dat er een bedrijf werd ingehuurd voor het onderhoud van de tuinen, kwam hij met een plan. Als we nu met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt de tuinen verzorgen… “Zo is het gegroeid, steeds meer woningstichtingen wisten ons te vinden en we zijn nu al meer dan 15 jaar actief in Rotterdam.”

Tuinonderhoud voor de buurt

Zo’n 18 cliënten komen iedere week naar het verzamelpunt van Paal en Perk. Van hieruit gaan ze de wijk in om de tuinen bij te houden. Bewoners van woningbouwvereniging Havensteder krijgen drie keer per jaar een bezoek van de tuinploeg. “We onderhouden de tuinen. Heggen bijwerken, onkruid schoffelen, bladeren ruimen.” Niet alleen in Vreewijk maar ook op andere plekken in de stad is de tuinploeg actief.

Warm welkom bij de buurtbewoners

De meeste mensen kijken echt uit naar onze komst. ‘Bij mevrouw worstje staan de knackworstjes al op het vuur en nadat er is geschoffeld dan mogen de meewerkers een broodje mee eten. Bij de moeder van Arie heeft Chris een streepje voor. Hij helpt mevrouw dan ook al tien jaar trouw met koffie zetten en doet aan het eind van het bezoek zelfs de vaat. En Nel Frikadel, die haar hele AOW uitgeeft aan ijsjes of frikadellen voor de tuinmannen.

Meer weten

Over het werk van de groengroep Paal en Perk?

Paal en perk

Waardering op zijn plek

Ondertussen krijgen we taart en komen ook Nick en Ger binnen. “De ene meewerker halen we in de ochtend thuis al op en dan maken we met de bus een rondje langs verschillende adressen. Een ander komt op de fiets of lopend. Als we hier zijn aangekomen doen we eerst een bakkie en daarna gaan we aan het werk. “Mij moet je echt niet ’s morgensvroeg al komen halen, dan wordt het ‘m niet” zegt Nick. Flexibel zijn dat is het toverwoord. 

Zorgmanager Robert vult aan: “Cees doet veel voor de wijk. Twee jaar geleden hebben we hem een ambtsketen gegeven als hulpburgemeester van de wijk. De omwonenden hebben handtekeningen opgehaald en gelobbyd zodat Cees in de wijk kon komen wonen.”

Iedereen kent de jongens hier, dat is fijn en veilig

Samenwerking en ontwikkeling

Tijdens een rondje door de wijk vertelt Cees welke huizen al vernieuwd zijn. Collega Sam werkt met een team elders in de wijk. “We delen de aanhanger en overleggen veel met elkaar. Ook met collega’s van andere groenvoorzieningen bij Middin zoeken we de verbinding. We stemmen de leerlijnen op elkaar af en lenen materiaal van elkaar.”

Zorgmanager Robert hoopt dat Cees nog lang bij Middin blijft: "Ik kan mij Paal en Perk niet voorstellen zonder hem, en de wijkbewoners ook niet."

Cees in Vreewijk
Cees Visser naast andere bekende tuindorper Jos Brink