Alex kan goed overweg met computers ondanks zijn autisme en licht verstandelijke beperking (LVB)

Delen op social media

Alex is een jongeman met autisme en een licht verstandelijke beperking(LVB). Hij heeft interesse in computers en kan hier goed mee overweg.

Wat Alex vooral beperkt in zijn dagelijks leven, is zijn verbale communicatie naar de buitenwereld. Hij gebruikt nauwelijks woorden en kan niet gebaren. Hij kan niet goed duidelijk maken wat hij wil of wat hem dwars zit. Hij kan hierdoor minder goed begrepen worden en zich gefrustreerd voelen of angstig.

 

Gegroeid in communicatie

Alex voelt zich fijn op Ursulaland en is afgelopen twee jaar erg gegroeid in zijn communicatie. Hij gebruikt meer woorden, waardoor zijn omgeving hem beter begrijpt. Als ondersteuning bij zijn communicatie heeft Alex sinds dit jaar een communicatie IPad met het programma Grid 3. Middels het aanklikken van plaatjes (picto’s) met spraakgeluid kan Alex duidelijker maken wat hij wil.

 

Alex bouwt

 Mooie hobby ontwikkeld in coronatijd

Sinds de Corona tijd heeft Alex veel binnen moeten zitten. Door de maatregelen kon hij een tijd niet werken en ook niet naar zijn familie toe. Hij heeft hierdoor een mooie nieuwe hobby ontwikkeld namelijk; lego bouwen. Alex maakt ingewikkelde bouwwerken van 18+ jaar.

Alex fietslabyrint

Fietslabyrint

Sinds een paar maanden maakt Alex gebruik van aan zijn hometrainer gekoppelde 3D fiets programma genaamd fietslabyrint. Fietslabyrint wordt veel gebruikt in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, revalidatiecentra en ziekenhuizen. Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met fietslabyrint virtuele fietstochten maken en zo toch de wereld ontdekken. De realistische fietservaring brengt buiten naar binnen en geeft mensen het gevoel dat zij eropuit zijn. Zo wordt fietsen op een hometrainer veel aantrekkelijker.

Met fietslabyrint kan Alex  interactieve fietstochten maken in meer dan 600 verschillende plaatsen binnen Nederland, Europa en de rest van de wereld. Als Alex ophoudt met fietsen stopt de fietsroute op het scherm. Dit stimuleert hem om te blijven fietsen. Op kruispunten kan Alex zelf een richting kiezen, zo kan hij één stad op verschillende manieren verkennen. De prachtige beelden en omgevingsgeluiden zorgen voor een realistisch fietservaring, waardoor hij plezier ervaart in bewegen en zijn conditie verbetert.