Annelies probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de interesses van de cliënten

Delen op social media

Activiteitenbegeleidster Annelies Bood heeft geregeld een glimlach op haar gezicht als ze over haar werk vertelt. “Na mijn SPW-opleiding werkte ik eerst jarenlang op een kinderdagverblijf. Na 9 jaar zocht ik ander werk en heb ik bij Middin gesolliciteerd. Ik ben blij dat ik deze kans bij Middin heb gekregen. Het is echt op mijn pad gekomen.”

Annelies werkt al 11 jaar als activiteitenbegeleider van een vast groepje cliënten met een (meervoudige) verstandelijke beperking die wonen in locatie Heemburgh in Zoetermeer. Eenmaal per week komt een vrijwilliger Annelies helpen. “Thuis bedenk ik vaak al wat ik in een bepaald thema met cliënten kan doen. Dit varieert van verven, breien tot knutselen met strijkkralen. Ik wil dat iedereen de aandacht krijgt die hij/zij verdient.”

 

Ik ben trots als cliënten het leuk hebben gehad. En dat ze het fijn vinden wanneer ik weer terug ben van vakantie. Als zij blij zijn, heb ik een goede dag.

 

Uitdaging in het werk

Annelies leerde het vak vooral in de praktijk. Na 11 jaar volgt ze de trends nog steeds op de voet waardoor ze geregeld nieuwe activiteiten kan aanbieden. Ze speurt graag winkels af naar materialen die ze in haar werk kan inzetten. “Omdat ik zo enthousiast ben over mijn werk, kan ik het moeilijk loslaten. Ik draag mijn werk altijd over als ik er even niet ben zodat cliënten verder kunnen met hun activiteit.”

Voor sommige cliënten is het een zoektocht om ze enthousiast te krijgen voor een activiteit. Maar dat vindt Annelies een uitdaging. “Ik probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij de interesses van de persoon. Ik zoek een gerichte activiteit en meestal lukt dat.”

Voor haar maakt het niet uit als mensen op dat moment geen zin hebben om te knutselen. “Het gaat erom dat ze een activiteit doen die ze leuk vinden. We lunchen gezamenlijk en dan is met elkaar de tafel dekken ook een activiteit.”

 

Ik geef inspiratie, maar dat geven cliënten mij ook. Je krijgt het terug en dat vind ik mooi.
knutselen

Voldoening en saamhorigheid

Op de vraag ‘wat maakt jouw werk zo mooi?’ antwoordt Annelies dat ze haar werk zo mooi vindt omdat ze ziet dat cliënten blij worden van de activiteiten. Sommige cliënten zijn zó enthousiast over een bepaalde activiteit dat ze er thuis verder aan willen werken. “Zo woont hier een cliënt die borduren leuk vindt. Wij bedenken dan samen een ontwerp waarna ze zelfstandig verder kan borduren. Dan heeft ze thuis een eigen bezigheid en dat vind ik geweldig.”

Werken bij Middin geeft Annelies veel voldoening. “Ik heb een vrij solistische functie maar werk wel in een leuk team. Ik richt me op mijn eigen werk maar kan altijd bij mijn collega’s aankloppen. Dat geeft een fijn gevoel van saamhorigheid.”

 

LG en VG

Onze begeleiders bieden dagelijks ondersteuning aan mensen met een Lichamelijke Beperking (LG) en/of een Verstandelijke Beperking (VG) om weer zo zelfstandig mogelijk te worden. Lees meer