Aquila
Wonen
locatie kenmerken
> Therapeutische ondersteuning vanuit een Antroposofische visie
> Voor volwassenen met een verstandelijk beperking
> Er wordt gebruik gemaakt van de methodiek sociaaltherapie
> Begeleiding vanuit gelijkwaardigheid
> Voor plaatsing op de wachtlijst is minimaal een ZZP6 VG, ZZP7 VG indicatie noodzakelijk.
Doelgroep
Binnen Aquila wonen elf volwassenen met een matige- tot ernstige verstandelijke beperking. Bijkomende problematieken vallen bij ieder binnen het Autistisch Spectrum – o.a. gekenmerkt door moeilijk verstaanbaar gedrag- en/of Onveilige Hechting. (SGEVG/SGMVG) Alle bewoners hebben intensieve begeleiding en zorg nodig, zowel binnen de ADL als met het vormgeven en structureren van de dag. In verband met de gelijkvloerse ligging van de woning op de eerste etage, dienen alle bewoners te kunnen (trap)lopen.
Leefklimaat
Vanuit een dag- week- en jaarstructuur wordt er binnen Aquila zowel een groepsprogramma als een individueel programma aangeboden. Er is een duidelijke dagstructuur, waarin momenten van samenzijn en activiteiten zijn vastgelegd, afgewisseld met duidelijke momenten van rust en ‘persoonlijke ruimte’. Op de dag werkt er een begeleidersteam van 3 begeleiders om dit huisritme en daarin de veiligheid voor alle bewoners te kunnen waarborgen. Ook stagaires werken en leren mee op Aquila en zijn een waardevolle helpende hand in het aanbod van o.a. 1 op 1 activiteiten. In de nacht, is er een slapende wacht.
Begeleidingsstijl en methodiek
Naast de uitgangspunten van de Sociaaltherapie en Heilpedagogiek, wordt de begeleidingsstijl binnen Aquila ook vormgegeven vanuit de doorstapmethodiek van Heijkoop. Video Interactie Begeleiding biedt hierbij vaak een helpende hand. Zo goed als mogelijk zijn alle begeleidingsuitgangspunten vorm gegeven in het document ‘Grondhouding voor begeleiders werkzaam binnen de SGVG sector’. Beschreven worden hierin thema’s als: sensitieve/responsieve omgang, onvoorwaardelijke acceptatie, afstand/nabijheid, affectief- en emotioneel neutrale omgang, communicatie en contact, structuur in tijd,plaats en persoon, activiteit centraal, positieve gedragsinstructie, ‘ho stop’ boodschap en eenduidig handelen.
Financiering
Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.