Baronie

Wonen

Adres

De Baronie 183
2904 XG Capelle a/d Ijssel
T 06 183 494 85
E debaronie@middin.nl

Adres
De Baronie 183
2904 XG Capelle a/d Ijssel
T 06 183 494 85
E debaronie@middin.nl
Aan wie
Volwassenen en Ouderen
Type beperking
NAH en VG

Locatie kenmerken

  • Voor 50-plussers met een verstandelijke beperking
  • Begeleiding op vaste momenten
  • 24 uursachterwacht
  • Trefpunt om samen te eten en recreëren

 

 

Zelfstandig wonen in een parkachtige omgeving met winkels en openbaar vervoer op loopafstand. Dat kan wooncomplex De Baronie in Capelle aan den IJssel. Van de 265 appartementen zijn er zo’n twintig bestemd voor cliënten van Middin. Deze 50-plussers met een verstandelijke beperking hebben de geruststellende zekerheid van begeleiding op maat én op afspraak.

Zelfstandig wonen met begeleiding op maat

De bewoners van De Baronie wonen in een mooi tweekamerappartement. Ze hebben hun eigen woonkamer met open keuken, slaapkamer, ruime badkamer met toilet en berging. Met de begeleiders spreken zij vaste momenten af, dagelijks of een paar keer per week, net wat nodig is. Er is een 24 uursachterwacht.

Trefpunt en faciliteiten

De Baronie telt acht verdiepingen, waar de cliënten wonen te midden van andere bewoners. In 2017 is het pand verbouwd tot een aangename, eigentijdse leefomgeving. Zo heeft De Baronie een ontmoetingsruimte Het Trefpunt. Hier kunnen de bewoners gezellig met elkaar lunchen, avondeten of ontspannen, georganiseerd door henzelf of de begeleiders.

 

Hanneke en Henk op de bank

Vanuit het Trefpunt-kantoor helpen de begeleiders van Middin de cliënten met alledaagse handelingen, zoals persoonlijke verzorging, het bed opmaken of zelf koken, maar ook met sociaal-emotionele ondersteuning: ‘Hoe gaat het, kan ik nog iets voor je doen?’ Zelfs thuiszorg is mogelijk, omdat ook thuiszorgorganisatie Aafje werkt in De Baronie.

Levendige en groene omgeving

Het wooncomplex ligt in een levendig, groen gedeelte van de wijk Oostgaarde. Winkelcentrum en metrostation De Terp zijn maar vijf minuten lopen. Hier vinden onze cliënten onder meer supermarkten voor de dagelijkse boodschappen en een bushalte. Twintig minuten lopen - of twee haltes met de metro - en je bent in het centrum van Capelle aan den IJssel. Daar is alles wat je zoekt, van het grotere winkelcentrum De Koperwiek tot het gemeentehuis en het Isala Theater.

 

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.