Benoordenhoutseweg

Wonen

Adres

Benoordenhoutseweg 44
2596BC Den haag
T 070 324 12 76
E benoordenhoutseweg@middin.nl

Adres
Benoordenhoutseweg 44
2596BC Den haag
T 070 324 12 76
E benoordenhoutseweg@middin.nl
Aan wie
Volwassenen
Type beperking
LVB en VG

Locatie kenmerken

  • Grote villa met negen appartementen en een trefpunt

  • Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking

  • Veel keuzevrijheid en privacy
De locatie Benoordenhoutseweg is een mooie, ruime villa gelegen in de wijk Benoordenhout in Den Haag. Het pand is in 2006 verbouwd. Er wonen negen mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze hebben allemaal hun eigen appartement. Op de begane grond is een trefpunt. De huiskamer heeft een uitbouw met een grote keuken. De bewoners hebben veel privacy, maar kunnen altijd terugvallen op begeleiders.

Zelfstandig wonen in een groep

De bewoners van de Benoordenhoutseweg kunnen op allerlei manieren werken aan hun zelfstandigheid. Sinds de verbouwing hebben de bewoners meer keuzemogelijkheden. En het huis is nog net zo mooi als daarvoor. In het grote huis aan de Benoordenhoutseweg wonen 9 volwassen cliënten met een lichte verstandelijke beperking. Ze zijn 20 tot 55 jaar oud. Ieder heeft een eigen appartement. De appartementen hebben een eigen badkamer, toilet en keuken. Ze liggen op de eerste en tweede verdieping. De kamers zijn gemiddeld 25m². Op de begane grond zijn een trefpunt en een centrale keuken. ’s Nachts is er een slaapdienst, overdag tussen 10.00 en 16.00 uur is er geen begeleiding aanwezig. Alle cliënten gaan overdag naar hun werk.

Tussen zelfstandig wonen en groepswonen in.

Kleuren bepalen

In 2006 is het pand gerenoveerd. Het is gedaan om de bewoners zelfstandiger te laten wonen. Dat willen ze graag. De Benoordenhoutseweg biedt een combinatie die tussen zelfstandig wonen en groepswonen in zit. Zo valt er meer te kiezen voor de cliënten. De bewoners hebben ook inbreng gehad bij de inrichting van de woning. Zo konden zij zelf de kleuren van de keukens en de tegels van de badkamer kiezen.

Privacy

De bewoners hadden behoefte aan meer privacy, en die is er nu. Maar het pand is nog net zo mooi als voor de verbouwing. Het heeft karakteristieke elementen, zoals erkers en glas-in-loodramen. De ligging van de  Benoordenhoutseweg is ook mooi. Het Haagse Bos is vlakbij. Er zijn winkels in de buurt, een bank en een postkantoor. De haltes van verschillende bussen zijn op loopafstand.

Praatje

Cliënten kunnen zelfstandig leven, maar er is altijd gelegenheid om een praatje te maken of vragen te stellen aan begeleiders. Daar is het trefpunt voor. De bewoners kunnen er ook eten of bijvoorbeeld zelf koken. De Benoordenhoutseweg biedt zo een ideale manier van wonen; tussen zelfstandig wonen en groepswonen in. 

Zelfstandig wonen maar altijd ruimte voor een praatje

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je zorg aan huis nodig hebt, wordt betaald via de Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wmo is er voor mensen die niet meer op (volledig) eigen kracht hun leven kunnen leiden. Je kunt bij de gemeente terecht voor het aanvragen van financiering van deze zorg, bijvoorbeeld voor Den Haag en Rotterdam.