Beschermingsmiddelen in alle soorten en maten

Delen op social media

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het onderwerp persoonlijke beschermingsmiddelen gesprek van de dag. Er is wereldwijd veel behoefte aan deze middelen, vooral in de zorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn heel belangrijk om de zorg in deze tijden toch door te kunnen laten gaan. En ook nu de maatregelen langzaam een beetje versoepelen is het van belang dat we uit voorzorg oplettend blijven.

RIVM

Er zijn verschillende typen beschermingsmiddelen die ons kunnen beschermen tegen het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan handschoenen, beschermende kleding en mondkapjes. Een deel van de beschermingsmiddelen die worden gebruikt, is goedgekeurd door het RIVM. Op de website van het RIVM vind je meer informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. De vraag om deze beschermingsmiddelen is hoog, maar de voorraad beperkt.

Eigen initiatieven

Gelukkig zijn er de afgelopen periode een hoop eigen initiatieven ontstaan in de ontwikkeling van beschermingsmiddelen. Studenten, techneuten en lokale ondernemers werken wereldwijd samen om op een creatieve manier het probleem aan te pakken. Zo zijn er studenten in Delft die binnen no-time een beademingsapparaat hebben gemaakt van huis-tuin-en-keuken-spullen. Er zijn bedrijven die 3D-modellen ontwerpen en gratis beschikbaar stellen en er zijn ondernemers die zich belangeloos inzetten om centrale platforms op te zetten. Ook Middin volgt deze ontwikkelingen op de voet en draagt haar steentje bij. 

Fablab middelen

Uit eigen FabLab

FabLab Mariahoeve maakt onderdeel uit van de wereldwijde FabLab community. Vanuit het FabLab zijn meerdere initiatieven gestart voor de ontwikkeling van persoonlijke beschermingsmiddelen. Zij hebben onder andere de volgende middelen ontwikkeld:

  • Een spatkap. De kap beschermt het hele gezicht en verlengt de levensduur van een mondkapje.
  • Een clipje om de oren vrij te houden als je een mondkapje draagt. Je kan je misschien voorstellen dat als je vaak een mondkapje gebruikt, je oren kunnen gaan irriteren. Het clipje voorkomt dat.
  • Een opzetstuk voor deurhendels. Met dat opzetstuk kan je een deur openen zonder de klink aan te hoeven raken. Het is een alternatief voor handschoenen om verspreiding te voorkomen. Je kan het opzetstuk aan je sleutelbos hangen, zodat je ‘m altijd bij je hebt.
  • Een soort 'sleutel' om een deur mee open te doen zonder je handen te gebruiken. Ook dit middel voorkomt verspreiding, omdat het ervoor zorgt dat je de deurklink niet aan hoeft te raken.

Op de facebookpagina van FabLab Mariahoeve houden zij jullie op de hoogte.
Er is interesse getoond door de volgende zorginstellingen: ’s Heerenloo, Ipse de Bruggen, Avelijn, LUMC, Reinier de Graaf, Lange Land ziekenhuis en ambulance personeel. 

Versoepeling regels en vraag naar niet-medische-mondkapjes

In sommige situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. In het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht voor reizigers en medewerkers. Een niet-medisch mondkapje kun je zelf kopen of maken. Een aantal van onze locaties en dagactiviteiten spelen in op deze behoefte en de naaimachines ratelen volop. 

Meer weten over de verschillende initiatieven?

Op onderstaande websites vind je meer informatie over de verschillende initiatieven. Deze initiatieven worden gesteund door onder andere Meduprof-S en Health Workforce Foundation.