Aan wie
Volwassenen en Ouderen
Type beperking
VG en ASS

Locatie kenmerken

  • Volwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking met gedragsproblematiek

  • Zeer intensieve zorg (24-uur)

  • Meerzorg mogelijk (extra bedrag op ZZP)
In Kijkduin ligt het terrein van Binnenklingen, een woonomgeving waar jongeren en volwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking beschermd wonen. Binnenklingen 33 is één van de locaties op het terrein Negen jongvolwassenen vanaf 20 jaar wonen hier in een eigen ruim appartement. Op het terrein zijn behandelcentra, een activiteitencentrum en een zwembad aanwezig. Het nabijgelegen strand, het Westduinpark en park Ockenburgh maken dat Binnenklingen voor alle bewoners een fijne plek is om te leven. Beschermd maar toch midden in de wijk.

Structuur met momenten van rust

Wonen, dagbesteding en activiteiten zijn allemaal aanwezig bij Binnenklingen. De bewoners van Binnenklingen 33 krijgen daar zeer intensieve ondersteuning en verzorging bij, 24 uur per dag. De locatie is prachtig gelegen, met aan de ene kant de zee en aan de andere kant veel groen.

Binnenklingen 33 is een van de veertien woningen op het terrein. De negen cliënten hebben allemaal een appartement met eigen sanitair en een keuken. Een enkeling heeft een eigen tuin. Er is een gezamenlijke huiskamer met een keuken. De woning is gelijkvloers. De begeleiding is 24 uur aanwezig om de cliënten te ondersteunen. Een nachtdienstmedewerker luistert via apparatuur ’s nachts mee en is indien nodig snel ter plaatse. Ook specialisten, zoals artsen, paramedici en gedragsdeskundigen zijn regelmatig in de woning aanwezig of oproepbaar.

Hoge zorg

De behandelingen zijn een-op-een en afgestemd op de situatie van de cliënt. Na de ochtendrituelen van persoonlijke verzorging en ontbijt, begint het dagprogramma van de cliënt. Er is sprake van een vaste structuur. Actieve handelingen wisselen we af met passievere bezigheden. Alle cliënten maken gebruik van dagbesteding binnen Middin. Activiteiten waarbij beweging een rol speelt, zoals wandelen, gymmen, naar de winkel gaan of zwemmen, wisselen we af met momenten van rust. Daarmee ontwikkelt de cliënt steeds nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van motoriek, communiceren en gedrag. Het dagprogramma is erop gericht dat de cliënt zoveel mogelijk het gewone leven kan ervaren. De begeleiding kijkt daarbij samen met de betrokken behandelaars steeds naar de individuele ontwikkelingsmogelijkheden en kwaliteiten van de cliënt.

Zoveel mogelijk gewoon leven
Begeleider met cliënt

Dagbesteding

Op het terrein van locatie Binnenklingen zelf en in de directe omgeving zijn er verschillende mogelijkheden voor vrijetijds- of dagbesteding. Op en om het terrein organiseert de begeleiding veel voor cliënten. Midden op het terrein van de locatie is een kinderboerderij. Daarnaast kunnen cliënten in het activiteitencentrum snoezelen, knutselen, koken, gymmen, zwemmen, dansen of onder begeleiding muziektherapie doen. Maar het is ook mogelijk om dagbesteding buiten het terrein te doen. 

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.