Buitengoed Dorrepaal

Werk, activiteiten en scholing

Adres

Westvlietweg 115
2267 AK Leidschendam-Voorburg
T 070 399 94 74
E buitengoeddorrepaal@middin.nl

Adres
Westvlietweg 115
2267 AK Leidschendam-Voorburg
T 070 399 94 74
E buitengoeddorrepaal@middin.nl
Aan wie
Volwassenen
Type beperking
VG

Locatie kenmerken

  • Voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking

  • Afwisselend werk binnen in de villa, buiten in de kas of op het terrein

  • Mooie rustige omgeving met veel groen

  • Mogelijkheid om werkervaring op te doen voor bepaalde tijd
Aan de Vliet in Leidschendam-Voorburg ligt Buitengoed Dorrepaal, een indrukwekkend monument gelegen op een bijzondere plek. Dat voel je zodra je het terrein op komt. Volwassenen met een verstandelijke beperking werken op het terrein, in de villa of in de kas als tuinman, dierenverzorger, caissière of productie- of horecamedewerker. Verdeeld over zes verschillende werkgroepen zijn er volop mogelijkheden om talenten te benutten en vaardigheden verder te ontwikkelen. De deskundige begeleiding van Buitengoed Dorrepaal ondersteunt meewerkers bij hun huidige werk, maar kijkt ook naar de doorgroeimogelijkheden.

Samen werken onder begeleiding

Buitengoed Dorrepaal is gelegen in de wijk Park Leeuwenbergh. De meewerkers werken op het terrein aan verschillende taken, passend bij hun vermogen en interesses. Op de werkgroepen leren zij een vak, op een rustige plek en onder begeleiding. Het is ook mogelijk om een traject te starten naar werk buiten Dorrepaal. Doordat het Buitengoed open is voor bezoekers leren meewerkers samen te werken met mensen van buitenaf.

Ondersteuning bij werk voor (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking

Zes werkgroepen

Er zijn zes verschillende werkgroepen:

  • De groengroep onderhoudt het terrein en de tuinen van diverse locaties.
  • In de kwekerij leren meewerkers alles wat met het kweken van planten te maken heeft.
  • In de winkel leren zij alles over prijzen, etaleren en het bedienen van de kassa.
  • Bij de dierweide verzorgen meewerkers de dieren en onderhouden zij de hokken en weides.
  • De horecagroep traint meewerkers in diverse horecataken, van het eten bereiden tot aan de bediening. Ook de receptie valt onder deze groep.
  • De dienstengroep werkt aan productie- opdrachten van externe opdrachtgevers. Ook werken meewerkers op de computer aan de interne nieuwsbrief en eenvoudige folders.

 

2 mensen aan het werk met kruiwagens

De kinderboerderijen Vreugd & Rust en Essensteijn zijn ook onderdeel van Buitengoed Dorrepaal. Op deze locaties zijn twee externe werkgroepen actief. Een externe horecagroep van Buitengoed Dorrepaal werkt op het steunpunt Bovenveen.

Meewerkers die nog niet goed weten waar hun interesse ligt, kunnen kiezen voor de ‘kangoeroestage’. Hoppend langs enkele groepen kunnen zij ervaring opdoen in verschillende werkzaamheden en zo bepalen bij welke groep zij willen werken.

Van alles te beleven voor kinderen

Voor kinderen is er van alles te beleven, zowel binnen in de kas als buiten op het terrein. Twee keer per jaar organiseren we een feestelijk evenement voor al onze bezoekers. Tijdens deze zomer- en winterfair kan jong en oud deelnemen aan verschillende activiteiten.

Verder ontwikkelen buiten Dorrepaal

Het is mogelijk om, na een intensieve leer-/ werkperiode bij Buitengoed Dorrepaal, een begeleide werkplek te krijgen. Bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf of een hoveniers- bedrijf. Een echte baan midden in de samenleving met begeleiding. Ook werken we met verschillende uitstroomplekken waar meewerkers onder begeleiding zelfstandig kunnen werken.

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.