Cindy brengt enthousiasme over haar werk over op studenten profiel Zorg-LVB

Delen op social media

Je kunt aan Cindy Barriel, begeleider bij Middin, direct zien dat ze enorm trots is op wat ze doet. Ze organiseerde dan ook met veel plezier een werkbezoek voor (mede)studenten en docenten van het profiel Zorg-LVB van de opleiding Sociaal Werk bij Hogeschool Leiden. Sinds september volgt ze dit profiel Zorg-LVB zelf ook. Ze gaf hen een inkijkje in haar praktijk, namelijk het begeleiden van clienten naar en tijdens werk bij het team Werken met Begeleiding Zoetermeer van Middin. “Iemand een stap laten maken in het leven maakt me gelukkig. Ik hoop dat ik dat over heb kunnen dragen aan mijn mede-studenten en docenten.”

Werken met begeleiding bij Middin

Wil je weten wat het werk van Cindy inhoudt?

Over het werkbezoek zo meer. Eerst even wat meer informatie over Cindy. Waarom volgt zij nu het profiel Zorg-LVB van de opleiding Sociaal Werk bij Hogeschool Leiden, terwijl ze al 21 jaar voor Middin werkt en met diverse doelgroepen, waaronder mensen met een LVB? “De doelgroep is nu meer bekend en er is meer aandacht voor. We zien dat wat we doen werkt, maar waarom het werkt, wil ik ook graag leren. Wat is de theorie achter wat we in de praktijk doen?” 

Na LifeWise (eyeopener!) nu het profiel LVB

Ik heb eerder al de training voor LifeWise (het methodisch kader voor de begeleiding van mensen met een LVB en bijkomende problematiek) bij Middin gevolgd. Dat was al een eyeopener, maar ik wilde meer. Daarom volg ik nu sinds september naast mijn werk het profiel Zorg-LVB zodat ik - bijvoorbeeld aan clienten - kan uitleggen waarom we het op deze manier doen en waarom het werkt. 

Iemand een stap laten maken in het leven maakt me gelukkig. Ik hoop dat ik dat over heb kunnen dragen aan mijn mede-studenten en docenten.

Cindy is niet alleen benieuwd naar de theorie maar ze verwacht ook veel van het met elkaar bespreken van casussen. “Door ervaringen uit te wisselen kun je leren van elkaar. Hoe is iemand om gegaan met een bepaalde situatie, welke invalshoeken gebruikte hij of zij waar je zelf nog niet over na had gedacht.”

Onderwijs en praktijk koppelen

Naast Cindy zijn er nog drie andere Middin-begeleiders die het profiel Zorg-LVB nu volgen. Dat begeleiders van Middin dit HBO-traject kunnen volgen, maakt onderdeel uit van de samenwerking van Middin met het Lectoraat LVB en risicovol gedrag van Hogeschool Leiden sinds april 2020. Naast het opstellen van een onderzoeksagenda met thema’s als LVB en online gedrag en LVB en risicovol gedrag, krijgen Middin-medewerkers de kans om hun kennis over LVB op HBO-niveau te brengen door de specialisatie Zorg-LVB van de opleiding Sociaal Werk te volgen. Middin en Hogeschool Leiden kiezen er bewust voor om onderwijs en praktijk te koppelen en kennis uit te wisselen: de theorie vanuit de opleiding en de ervaring vanuit de praktijk. 

CLiënten werken met begeleiding aan de slag bij Jumbo

Verbazing tijdens werkbezoek

Het afleggen van werbezoeken is ook onderdeel van het profiel Zorg-LVB. Cindy nodigde haar mede-studenten en docenten graag uit op haar locatie in Zoetermeer. “Ik heb foto’s laten zien van onze opdrachtgevers; onze cliënten doen veelal productiewerk voor bedrijven. Denk dan aan: tuinklusjes voor buren, flyeren voor bedrijven en elke dag vuil prikken in de wijk. Ook ben ik met hen bij de Jumbo in de buurt langsgegaan. Elke dinsdagochtend gaan we daar met cliënten - in Jumbo kleren- naar toe om hen te helpen met ‘spiegelen’, dat is het vullen van de vakken op een bepaalde manier. De cliënten werken zelfstandig; de begeleider is alleen op de achtergrond aanwezig. Jumbo is heel tevreden want winkel ziet er daarna weer goed uit. Ze krijgen als ze het goed doen een vulploegmedewerker diploma! Soms lukt dat niet - We zijn ook echte Jumbo medewerkers. En dat is hoe we het graag zien: cliënten als medewerkers en niet als cliënten! Eerder verscheen een interview in de krant en collega's van werken met begeleiding maakte een filmpje over het werken bij Jumbo.

Iemand een stap laten maken in het leven maakt gelukkig

De medestudenten en docenten waren heel positief over het werkbezoek bij Cindy. “Als ik over mijn werk praat, dan kun je zien dat ik trots ben en plezier heb in mijn werk. Je kunt op deze werkplek echt naar het indiviu kijken, zodat iemand een stap kan maken in zijn leven. Als ik zie dat iemand zich dan beter voelt dan maakt mij dat gelukkig. Ik hoop dat ik dat over heb kunnen dragen aan mijn mede-studenten en docenten.”

Cindy tijdens haar gastles