Algemene informatie over het coronavirus

Op deze pagina vind je uitleg over het coronavirus. Ook kun je verder klikken naar een pagina over de hygiëneregels. Tot slot zie je linkjes naar de website van het RIVM en de VGN met daarna de veelgestelde vragen en antwoorden.

Wat is het coronavirus

Sinds eind februari is er een nieuw virus in Nederland. Het heet coronavirus of COVID-19. Het coronavirus veroorzaakt een nieuwe ziekte. We kennen deze nieuwe ziekte nog niet zo goed en daarom is iedereen extra voorzichtig. Iedereen kan het coronavirus krijgen. Maar niet iedereen wordt heel ziek. Sommige mensen zijn een paar dagen ziek en andere mensen een paar weken. Bijna iedereen wordt weer helemaal beter. Van het coronavirus kan je gaan hoesten, moe worden en koorts krijgen. Sommige mensen krijgen ook veel moeite met ademhalen en moeten daarom naar het ziekenhuis. Oudere of zieke mensen moeten extra oppassen. Zij kunnen aan het coronavirus overlijden. Als je oud of ziek bent is het moeilijker om weer beter te worden. Daarom is het coronavirus voor deze mensen extra gevaarlijk. In deze video legt Steffie het coronavirus makkelijk uit. 

Besmettelijk

Het coronavirus is besmettelijk. Dit betekent dat iemand die het coronavirus heeft het ook aan iemand anders kan geven. Dit gebeurt vooral door hoesten of niezen. Het coronavirus komt dan met kleine druppeltjes in de lucht. Mensen die dichtbij staan ademen die druppeltjes in en kunnen dan ook ziek worden. De overheid heeft aan alle Nederlanders gevraagd om niet naar drukke plaatsen te gaan. Veel mensen werken nu thuis. Sommige mensen kunnen hun werk niet thuis doen. Op hun werk wordt ervoor gezorgd dat ze zo veilig mogelijk kunnen werken. Plekken waar veel mensen samenkomen waren tijdelijk dicht. Maar er gaat steeds meer open. Cafés en restaurants zijn bijvoorbeeld weer open. Er zijn wel een aantal regels. Er mogen niet te veel mensen tegelijk binnen zijn. Ook wordt aan iedereen gevraagd of ze gezond zijn. De overheid wil er met de regels voor zorgen dat niet iedereen tegelijk ziek wordt. Dan is er altijd genoeg plek in het ziekenhuis voor mensen die erg ziek worden van het coronavirus.

Thuisblijven als je je ziek voelt

Het is vooral belangrijk dat je thuis blijft als je je ziek voelt. Ook al voel je je maar een klein beetje ziek. Blijf thuis als je een loopneus hebt, moet hoesten of niezen, keelpijn hebt of koorts hebt. Voel je je ziek? Laat dit dan zo snel mogelijk aan je familie of begeleider weten. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Op die manier weet je zeker of je wél of niet het coronavirus hebt. Voel je je niet ziek? Dan mag je best af en toe afspreken met iemand die zich ook niet ziek voelt. Blijf op twee grote stappen afstand van elkaar en ga niet naar drukke plaatsen. Zorg ervoor dat je zelf niet ziek wordt en dat je geen andere mensen ziek maakt. Hier kan jij bij helpen.

Hygiëneregels

Het coronavirus kan via je handen in je mond, neus of ogen komen. Was daarom je handen extra vaak. Er zijn nog meer hygiëneregels. Klik hier om de hygiëneregels te lezen

RIVM

Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil graag dat iedereen in Nederland gezond blijft. Op de website van RIVM staan alle regels over het coronavirus die gelden in Nederland. 

VGN

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is er voor organisaties zoals Middin. Op de website van VGN staat informatie over het coronavirus en de zorg voor mensen met een beperking. Je vindt er maatregelen, tips, adviezen en veelgestelde vragen. 

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Welke maatregelen gelden in Nederland tegen verspreiding van het coronavirus?

De maatregelen en regels die gelden in Nederland staan op de website van het RIVM: www.rivm.nl.

Hoe organiseert Middin de begeleiding?

De ondersteuning van bewoners gaat door, ook nu het coronavirus er is. Het wordt wel anders geregeld. Het wonen, het kinderdagverblijf en trefpunten van Middin blijven zoveel mogelijk open. Ambulante begeleiding aan huis gaat door. Wel proberen we dit, als dat kan, telefonisch of op een andere digitale manier te organiseren. Werk en activiteiten moeten we voor langere tijd anders organiseren. Dit doen we omdat we rekening moeten houden met de regels, zoals 1,5 meter afstand houden. We vinden de veiligheid en gezondheid van cliënten en medewerkers heel belangrijk.

Gaan verhuizingen van cliënten door?

Ja, dat kan als er een plek op een locatie vrijkomt. Een bewoner kan ook verhuizen. Het verhuizen gaat wel anders dan we gewend zijn, omdat we ons aan de regels van het RIVM houden. 

Kan een zieke cliënt verhuizen?

Ja, dit kan. Ook hier gelden de richtlijnen van het RIVM.

Wat gebeurt er als iemand corona heeft?

Er wordt goed voor de zieke gezorgd. De familie of naasten worden geinformeerd, net als de andere bewoners en betrokkenen. 

Zijn er bewoners ziek (geweest)?

Ja, helaas wel. De begeleiders regelen dit heel goed. Zij houden contact met de familie en naasten van de bewoners. We wensen alle zieken veel sterkte toe.

Welke regels en afspraken gelden er bij Middin over het coronavirus?

De medewerkers van Middin zijn zoveel mogelijk aan het werk. Bij Middin weten we wat we moeten doen en we kennen de regels en afspraken:

  • We houden zoveel mogelijk afstand van elkaar.
  • We wassen onze handen goed en vaak.
  • We geven elkaar geen hand.
  • We raken elkaar niet aan.
  • We maken vaak schoon.
  • We hoesten of niezen in onze elleboog.
  • Als het nodig is, praten we met elkaar op afstand, bijvoorbeeld via de telefoon of met videobellen. 

We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en de VGN.

Ik denk dat ik het coronavirus heb, wat moet ik doen?

Vertel dit zo snel mogelijk aan de begeleider van Middin.

Hoe weet ik of ik corona heb?

Als je klachten hebt die lijken op corona, zou het kunnen dat je het coronavirus hebt. Deze klachten zijn hoesten, benauwd, moeite met ademenen, heel erg moe, koorts. Een arts kan testen of je corona hebt. Als je denkt dat je corona hebt, zeg dit dan meteen tegen de begeleider van Middin.

Blijven behandelaars therapie geven op de locaties?

Behandeling gaat door, maar we kijken wel of het nodig is om fysiek aanwezig te zijn op locatie. Als dat zo is, dan komen de behandelaars wel op locatie. De behandelaars houden zich aan de hygiëneregels.

Is de medische dienst open? Ook lokaal?

Ja, de medische dienst is open. Deze komt in geval van spoed naar locaties toe. De doktersassistenten werken volgens een rooster zowel thuis als op locatie.

Vinden er intakegesprekken plaats bij Middin?

Ja, de intakegesprekken gaan door. Dit gebeurt op afstand. Wanneer het nodig is, kunnen we op bezoek gaan. We houden ons aan de RIVM regels.

Zijn er bij Middin cliënten overleden aan corona?

Ja, tot ons verdriet zijn er cliënten overleden aan het coronavirus. Onze gedachten gaan uit naar hun dierbaren. We wensen hen veel sterkte met de verwerking van het verlies. 

Aan wie kan ik iets vragen over het coronavirus?

Heb je een algemene vraag over het coronavirus? Bel naar de afdeling klantcontact van Middin: 070 372 12 34. Je kunt ook een e-mail sturen: klantcontact@middin.nl

Heb je een vraag over jouw situatie? Bespreek dit met de begeleider van Middin.