Algemene informatie over het coronavirus

Op deze pagina vind je uitleg over corona. Ook kun je verder klikken naar een eenvoudige uitleg van Steffie. Onderaan staan antwoorden op veelgestelde vragen. Je kunt ook met je begeleider praten over corona.

Corona is een nieuwe ziekte

Corona is een nieuwe ziekte. We kennen deze nieuwe ziekte nog niet zo goed en daarom is iedereen extra voorzichtig. Omdat corona besmettelijk is, zijn er regels. Deze veranderen soms. Dit komt omdat we steeds meer leren over corona. Maar ook veranderen de regels als er meer of minder mensen corona hebben. Iedereen kan corona krijgen. Maar niet iedereen wordt heel ziek. Sommige mensen zijn een paar dagen ziek en andere mensen een paar weken. Bijna iedereen wordt weer helemaal beter. Van corona kan je gaan hoesten, moe worden en koorts krijgen. Sommige mensen krijgen ook veel moeite met ademhalen en moeten daarom naar het ziekenhuis.

Corona lijkt op verkoudheid en griep

Corona lijkt op verkoudheid en griep. De volgende klachten horen bij corona:

 • Loopneus
 • Hoesten
 • Niezen
 • Keelpijn
 • Koorts
 • Benauwdheid
 • Niet meer goed kunnen ruiken
 • Niet meer goed kunnen proeven

Corona is besmettelijk

Corona is besmettelijk. Dat betekent dat iemand die het coronavirus heeft het ook aan iemand anders kan geven. Dit gebeurt vooral door hoesten of niezen. Het coronavirus komt dan met kleine druppeltjes in de lucht. Mensen die dichtbij staan ademen die druppeltjes in en kunnen dan ook ziek worden. Het coronavirus kan ook via je handen in je mond, neus of ogen komen. Daarom is het belangrijk vaak je handen te wassen.

Geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand

Op 13 november was er weer een persconferentie. Daarin deelde het kabinet nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen door corona te verminderen. Na een coronapersconferentie bespreken we altijd met elkaar welke nieuwe afspraken we maken voor Middin op basis van de nieuwe regels. Hierin is het steeds zoeken naar de balans tussen het bieden van een veilige zorg- en werkomgeving én het zorgen voor continuïteit in het leven van cliënten. Hieronder lees je wat de nieuwe maatregelen betekenen voor Middin. 

1,5 meter is een veilige afstand

Sinds 13 november is het weer verplicht om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Afstand houden helpt om besmetting te voorkomen en dan blijft 1,5 meter de veilige afstand. Als het risico op besmetting hoog is, dragen we een mondneusmasker. Dit betekent dat we per locatie bekijken wat nodig is en medewerkers hierin professionele keuzes maken. Natuurlijk volgen we hierbij de regels van de overheid en het RIVM.

Basisregels voor iedereen in Nederland

Corona is besmettelijk. Daarom zijn er in Nederland basisregels. Iedereen moet zich hieraan houden. 

 • Was extra vaak je handen
 • Geef andere mensen geen hand
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand 
 • Zorg voor voldoende frisse lucht
 • Blijf thuis als je je ziek voelt of klachten hebt
 • Laat je testen als je je ziek voelt

Thuisblijven en testen als je je ziek voelt

Voel je je ziek? Dan blijf je thuis. Ook als je je maar een klein beetje ziek voelt. Want misschien is het corona. Thuisblijven als je (misschien) corona hebt noemen we quarantaine. Dit betekent dat je niet naar je werk gaat, geen boodschappen gaat doen en niet op bezoek gaat. Ook krijg je tijdelijk geen bezoek. Zo voorkom je dat je het coronavirus aan iemand anders kan geven. Laat wel zo snel mogelijk aan familie en je begeleider weten dat je je ziek voelt. Zij kunnen je helpen met een coronatest. Door een coronatest weet je zeker of je wel of geen corona hebt.

Steffie legt corona eenvoudig uit

Corona is een nieuwe ziekte. Door het coronavirus zijn veel dingen veranderd in Nederland. Steffie legt alles over corona eenvoudig uit op de website https://corona.steffie.nl.

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Hoe weet ik of ik corona heb?

Voel je je ziek? Ben je bijvoorbeeld verkouden of heb je koorts? Laat dit zo snel mogelijk weten aan je familie of je begeleider. Zij kunnen je helpen met een coronatest. Door een coronatest weet je zeker of je wel of geen corona hebt.

Ik denk dat ik corona heb. Wat moet ik doen?

Laat dit zo snel mogelijk weten aan je familie en je begeleider. Zij kunnen je helpen met een coronatest. Door een coronatest weet je zeker of je wel of geen corona hebt.

Wat gebeurt er als iemand corona heeft?

Voor iemand met corona wordt goed gezorgd. Heeft een cliënt op een groepswoning corona? Dan gaat deze cliënt in isolatie. Dit betekent dat de cliënt op de eigen kamer blijft en tijdelijk geen contact heeft met de groep. Zo proberen we te voorkomen dat andere mensen ook corona krijgen. Ook kunnen de regels op de locatie tijdelijk veranderen. Je begeleider kan hier meer over vertellen.

Wanneer moet ik mijn handen wassen?

Het coronavirus kan ook via je handen in je mond, neus of ogen komen. Was daarom je handen extra vaak:

 • Was je handen altijd voor je gaat eten.
 • Was je handen altijd als je buiten bent geweest.
 • Was je handen altijd als je in de buurt van andere mensen komt of bent geweest.
 • Was ook je handen altijd na het snuiten van je neus.
Hoe moet ik mijn handen wassen?

Zo was je je handen op een goede manier:

 • Maak je handen goed nat.
 • Doe wat vloeibare zeep op je handen.
 • Wrijf je handen ongeveer 20 seconden over elkaar. Zodat de bovenkant en onderkant van je handen goed bedekt zijn met zeep.
 • Wrijf ook goed tussen je vingers.
 • Spoel alle zeep af met stromend water.
 • Droog je handen goed af. Gebruik hiervoor een papieren handdoekje of een schone handdoek.
Gaat de begeleiding van Middin gewoon door?

Ja, de begeleiding van Middin gaat gewoon door. Wel hebben alle woon- en werklocaties tijdelijke coronaregels. Ook de ambulante begeleiding bij cliënten thuis gaat door. Vanwege corona doen we dit wel soms telefonisch of door te beeldbellen. Met de tijdelijke coronaregels willen we voorkomen dat we het coronavirus aan elkaar doorgeven.

Kan ik me aanmelden als cliënt bij Middin?

Ja, nieuwe cliënten zijn gewoon welkom bij Middin. Wel doen we de meeste intakegesprekken telefonisch of door te beeldbellen. Als het niet anders kan, dan spreken we voor een intakegesprek gewoon af. Tijdens deze afspraken houden we ons wel aan de coronaregels.

Kan ik verhuizen binnen Middin? Ook als ik ziek ben?

Ja, binnen Middin kunnen cliënten gewoon verhuizen. Ook als ze ziek zijn. Wel organiseren we de verhuizing anders vanwege corona.

Geven behandelaars nog therapie op Middin-locaties?

Ja, behandelaars geven therapie op Middin-locaties. Maar therapie kan soms ook telefonisch of door te beeldbellen. Heeft iemand in jouw omgeving misschien corona? Dan maken we nieuwe afspraken.

Is de medische dienst van Middin nog open?

Ja, de medische dienst is open. Soms werkt de medische dienst telefonisch of door te beeldbellen. Ook kunnen deze medewerkers een mondkapje of een schort dragen als je ze ziet.

Ik wil sporten. Mag dit?

Ja, sporten mag. Voel je je ziek of is iemand uit jouw huis ziek? Dan ga je tijdelijk niet naar sport. Twijfel je of je kunt sporten? Bespreek dit met je begeleider.

 

Aan wie kan ik iets vragen over corona?

Heb je een vraag over jouw situatie? Praat hierover met je begeleider. Heb je een algemene vraag over corona? Op deze website vind je op veel vragen een antwoord. Ook kun je bellen naar Middin: 070 - 372 12 34. Of een e-mail sturen naar klantcontact@middin.nl.