Vaccineren

Op deze pagina vind je uitleg over vaccinatie tegen corona. Onderaan lees je de antwoorden op veelgestelde vragen. Je kunt ook met je begeleider praten over vaccinatie.

Iedereen kan zich laten vaccineren

In Nederland kan iedereen zich laten vaccineren tegen corona. Als genoeg mensen zich laten vaccineren, krijgen we steeds meer vrijheid en minder corona.

Een vaccin is een medicijn

Corona is een ziekte. Een vaccin is een soort medicijn dat zorgt dat je niet meer ziek wordt. Het vaccin tegen corona krijg je via prikken in je arm. Na deze prikken is de kans dat je corona krijgt ontzettend klein. Krijg je na de prikken toch corona, dan word je minder ziek. Ook als je al corona hebt gehad, is het goed om de prikken te krijgen.  

Prikken zijn veilig en werken goed

De coronavaccins die in Nederland worden gebruikt zijn goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Zij controleren of medicijnen goed en veilig zijn. Coronavaccins zijn op tienduizenden mensen getest. Uit deze testen en het onderzoek van EMA blijkt dat deze vaccins veilig zijn en goed werken. Zo weet je dat ze je goed beschermen tegen het virus.

Prikken kunnen beetje pijn doen

Zoals bij alle vaccins kun je na een prik bijwerkingen hebben, zoals pijn op de prikplek. Veel kleiner is de kans dat je moe of misselijk wordt na een prik, of koude rillingen, koorts, spierpijn of hoofdpijn krijgt. De bijwerkingen zijn niet zo erg en gaan na een paar dagen weer weg. Meer weten over bijwerkingen? Kijk dan op de website www.coronavaccinatie.nl

Vrijwillig

Jezelf laten vaccineren is vrijwillig. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen of je wel of geen vaccin wil. De overheid en Middin raden het wel aan om je te laten vaccineren. Want als genoeg mensen zich laten vaccineren, dan krijgen we steeds meer vrijheid en minder coronaregels. 

Meer informatie

De overheid geeft veel informatie. Op de website www.coronavaccinatie.nl staat die informatie. De website corona.steffie.nl geeft eenvoudige uitleg over vaccineren. Ook Corona in picto’s van Middin gaat over vaccineren. 

Wat is een coronavaccin?

Een coronavaccin is een soort medicijn. Het vaccin beschermt je tegen corona. Je krijgt het via prikken in je arm.

 

Waarom zijn prikken tegen corona belangrijk?

De prikken beschermen je tegen corona. De kans is heel klein dat je na de prikken nog corona krijgt. Krijg je toch corona? Dan word je veel minder ziek.

Zijn coronavaccins veilig?

Ja, coronavaccins zijn veilig. Er zijn strenge eisen voor vaccins. Ze moeten veilig zijn en goed werken. Alleen dan mogen ze gebruikt worden. Coronavaccins zijn heel vaak getest. Daardoor weten we dat ze veilig zijn en goed werken.

 

Kan ik een beetje ziek worden van coronavaccins?

Het kan wel, maar dat hoeft niet. Je kunt na een prik spierpijn of hoofdpijn krijgen. Of je even niet lekker voelen. Dit duurt niet lang. En niet iedereen voelt zich zo na een prik.

Hebben coronavaccins bijwerkingen?

Ja, alle vaccins hebben bijwerkingen. Vaccins tegen corona ook. Maar niet iedereen krijgt bijwerkingen. Bijwerkingen zijn: moe zijn, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, lichte koorts, rillingen en pijn op de plek van de prik. Sommige mensen worden ook misselijk.

Wat zit er in coronavaccins?

In een vaccin zitten dode of verzwakte virusdeeltjes. Van de prik kun je geen corona krijgen. Het vaccin zorgt dat je niet ziek wordt. Of minder erg ziek. We noemen dat: weerstand opbouwen.

Werken coronavaccins ook tegen nieuwe soorten coronavirussen?

De coronavaccins die nu worden gebruikt in Nederland, lijken ook te werken tegen de nieuwe soorten coronavirussen. 

Hoe lang werken coronavaccins?

Dat weten we nu nog niet.

Ik heb al corona gehad. Moet ik me laten prikken?

Ja, je kunt opnieuw corona krijgen. Daarom zijn prikken tegen corona ook voor jou belangrijk.

Kan ik nog corona krijgen als ik prikken heb gehad?

Ja, maar de kans hierop is heel klein. Krijg je na de prikken toch corona? Dan word je hier veel minder ziek van.

Kan ik nog corona aan iemand anders doorgeven als ik prikken tegen corona heb gehad?

Dat weten we nu nog niet. Daarom blijven de coronaregels voorlopig nog gelden. Wel weten we dat hoe meer mensen prikken hebben gekregen, hoe moeilijker het voor het virus wordt om van de ene persoon naar de andere persoon over te springen.

Zijn de prikken tegen corona verplicht?

Nee, de prikken zijn niet verplicht. Wel raden de overheid en Middin de prikken aan. De prikken beschermen je goed tegen corona en hoe meer mensen prikken hebben gekregen, hoe eerder we minder coronaregels hebben.

Doen de prikken pijn?

Je krijgt de prikken in je arm. Een prik kan een beetje pijn doen. Maar veel mensen vinden dat het geen pijn doet.

Ik ben een beetje bang voor de prikken. Wat kan ik doen?

Je kunt hierover praten met je begeleider. Ook kun je eerst kijken hoe iemand anders een prik krijgt.

Moet ik betalen voor prikken tegen corona?

Nee, de prikken tegen corona zijn gratis.