Vaccineren

Op deze pagina vind je uitleg over vaccinatie tegen corona. Onderaan lees je de antwoorden op veelgestelde vragen. Je kunt ook met je begeleider praten over vaccinatie.

Vaccin zorgt voor meer vrijheid

Iedereen wil dat corona weggaat. Een vaccin tegen corona is hiervoor het belangrijkst. In Nederland kan iedereen zich laten vaccineren. Als genoeg mensen zich laten vaccineren, krijgen we steeds meer vrijheid en minder coronaregels.

Een vaccin is een medicijn

Corona is een ziekte. Een vaccin is een soort medicijn dat zorgt dat je niet meer ziek wordt. Het vaccin tegen corona krijg je via twee prikken in je arm. Na deze prikken is de kans dat je corona krijgt ontzettend klein. Krijg je na de prikken toch corona, dan word je minder ziek. Ook als je al corona hebt gehad, is het goed om de prikken te krijgen.  

Twee prikken

Alle cliënten die bij Middin wonen kunnen gevaccineerd worden. Je krijgt twee prikken. Net als iedereen. Na de eerste prik moet je drie weken wachten. Dan krijg je een tweede prik. Na de twee prikken ben je goed beschermd tegen corona.

Derde prik

De werking van de prik neemt na verloop van tijd iets af. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om mensen van 60 jaar en ouder en mensen die wonen bij een zorgorganisatie een derde prik (een zogenoemde booster) te geven. Deze booster kan extra beschermen tegen corona. Vanaf december 2021 kregen alle cliënten die wonen bij Middin een uitnodiging voor een derde prik. Ook cliënten die thuis wonen en bij Middin werken werden uitgenodigd. 

Prikken zijn veilig en werken goed

De coronavaccins die in Nederland worden gebruikt zijn goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Zij controleren of medicijnen goed en veilig zijn. Coronavaccins zijn op tienduizenden mensen getest. Uit deze testen en het onderzoek van EMA blijkt dat deze vaccins veilig zijn en goed werken. Zo weet je dat ze je goed beschermen tegen het virus.

Prikken kunnen beetje pijn doen

Zoals bij alle vaccins kun je na een prik bijwerkingen hebben, zoals pijn op de prikplek. Veel kleiner is de kans dat je moe of misselijk wordt na een prik, of koude rillingen, koorts, spierpijn of hoofdpijn krijgt. De bijwerkingen zijn niet zo erg en gaan na een paar dagen weer weg. Meer weten over bijwerkingen? Kijk dan op de website www.coronavaccinatie.nl

Vrijwillig

Jezelf laten vaccineren is vrijwillig. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen of je wel of geen vaccin wil. De overheid en Middin raden het wel aan om je te laten vaccineren. Want als genoeg mensen zich laten vaccineren, dan krijgen we steeds meer vrijheid en minder coronaregels. 

Meer informatie

De overheid geeft veel informatie. Op de website www.coronavaccinatie.nl staat die informatie. De website corona.steffie.nl geeft eenvoudige uitleg over vaccineren. Ook Corona in picto’s van Middin gaat over vaccineren. 

Wat is een coronavaccin?

Een coronavaccin is een soort medicijn. Het vaccin beschermt je tegen corona. Je krijgt het via 2 prikken in je arm.

 

Waarom zijn prikken tegen corona belangrijk?

De prikken beschermen je tegen corona. De kans is heel klein dat je na de prikken nog corona krijgt. Krijg je toch corona? Dan word je veel minder ziek.

Zijn coronavaccins veilig?

Ja, coronavaccins zijn veilig. Er zijn strenge eisen voor vaccins. Ze moeten veilig zijn en goed werken. Alleen dan mogen ze gebruikt worden. Coronavaccins zijn heel vaak getest. Daardoor weten we dat ze veilig zijn en goed werken.

 

Wanneer kan ik prikken tegen corona krijgen?

Dat verschilt per persoon. De overheid zegt wanneer jij aan de beurt bent. Je krijgt vanzelf een brief met uitnodiging voor de prikken.

Waar kan ik prikken tegen corona krijgen?

Dat verschilt per persoon. De overheid zegt waar jij prikken kunt krijgen. Je krijgt vanzelf een uitnodiging.

 

Kan ik een beetje ziek worden van coronavaccins?

Het kan wel, maar dat hoeft niet. Je kunt na een prik spierpijn of hoofdpijn krijgen. Of je even niet lekker voelen. Dit duurt niet lang. En niet iedereen voelt zich zo na een prik.

Hebben coronavaccins bijwerkingen?

Ja, alle vaccins hebben bijwerkingen. Vaccins tegen corona ook. Maar niet iedereen krijgt bijwerkingen. Bijwerkingen zijn: moe zijn, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, lichte koorts, rillingen en pijn op de plek van de prik. Sommige mensen worden ook misselijk.

Wat zit er in coronavaccins?

In een vaccin zitten dode of verzwakte virusdeeltjes. Van de prik kun je geen corona krijgen. Het vaccin zorgt dat je niet ziek wordt. Of minder erg ziek. We noemen dat: weerstand opbouwen.

Werken coronavaccins ook tegen nieuwe soorten coronavirussen?

De coronavaccins die nu worden gebruikt in Nederland, lijken ook te werken tegen de nieuwe soorten coronavirussen. Zoals het Britse virus en het virus uit Zuid-Afrika.

Hoe lang werken coronavaccins?

Dat weten we nu nog niet.

Ik heb al corona gehad. Moet ik me laten prikken?

Ja, je kunt opnieuw corona krijgen. Daarom zijn prikken tegen corona ook voor jou belangrijk.

Er zijn verschillende coronavaccins. Welk vaccin krijg ik?

Dat weten we nu nog niet. Het verschilt ook per persoon. Mensen die bij Middin wonen en bij Middin prikken tegen corona krijgen, krijgen het vaccin van Pfizer. Je krijgt vanzelf een uitnodiging voor de prikken. Van je huisarts, de GGD of de (andere) zorgorganisatie waar je woont. In die uitnodiging staat welk coronavaccin jij krijgt.

Mag ik zelf kiezen welk coronavaccin ik krijg?

Nee, dat kan niet. De overheid zegt welk vaccin je krijgt. Niemand kan zelf kiezen.

Waarom krijg ik 2 prikken?

De coronavaccins die nu worden gebruikt in Nederland, werken pas goed als je 2 prikken hebt gehad. Na de 2de prik ben je goed beschermd tegen corona. de 2de prik krijg je ongeveer 3 weken na de 1ste prik.

Kan ik corona krijgen tussen de 1ste en de 2de prik?

Ja, het coronavaccin werkt niet meteen na de 1ste prik goed. Het duurt ongeveer 3 weken voordat je de 2de prik krijgt. Blijf je daarom aan de coronaregels houden.

Kan ik nog corona krijgen als ik prikken heb gehad?

Ja, maar de kans hierop is heel klein. Krijg je na de prikken toch corona? Dan word je hier veel minder ziek van.

Kan ik nog corona aan iemand anders doorgeven als ik prikken tegen corona heb gehad?

Dat weten we nu nog niet. Daarom blijven de coronaregels voorlopig nog gelden. Wel weten we dat hoe meer mensen prikken hebben gekregen, hoe moeilijker het voor het virus wordt om van de ene persoon naar de andere persoon over te springen.

Van wie krijg ik de prikken tegen corona?

Dit verschilt per persoon. Woon je bij Middin met behandeling (op een behandelplek)? Dan krijg je de prikken van de behandeldienst van Middin. Woon je bij Middin zonder behandeling? Dan krijg je de prikken van je eigen huisarts. Woon je niet bij Middin? Dan krijg je de prikken van je huisarts, van de GGD of van iemand van de zorgorganisatie waar je woont.

Zijn de prikken tegen corona verplicht?

Nee, de prikken zijn niet verplicht. Wel raden de overheid en Middin de prikken aan. De prikken beschermen je goed tegen corona en hoe meer mensen prikken hebben gekregen, hoe eerder we minder coronaregels hebben.

Doen de prikken pijn?

Je krijgt de prikken in je arm. Een prik kan een beetje pijn doen. Maar veel mensen vinden dat het geen pijn doet.

Ik ben een beetje bang voor de prikken. Wat kan ik doen?

Je kunt hierover praten met je begeleider. Ook kun je eerst kijken hoe iemand anders een prik krijgt.

Moet ik betalen voor prikken tegen corona?

Nee, de prikken tegen corona zijn gratis.

Waarom wordt opgeschreven dat ik prikken krijg?

Het opschrijven heeft meerdere redenen. Als je 2 prikken krijgt, dan moet de 2de prik met hetzelfde vaccin als de 1ste prik zijn. Ook is het voor artsen handig om te weten of je prikken hebt gehad. Bijvoorbeeld als je een keer naar het ziekenhuis moet.

Blijven de coronaregels als ik prikken tegen corona heb gehad?

Ja, voorlopig blijven de coronaregels. Die worden pas minder als heel veel mensen in Nederland prikken hebben gekregen. Dit overheid bepaalt wanneer we minder coronaregels krijgen. Wanneer dit is weten we nu nog niet. Je moet je voorlopig dus aan de coronaregels blijven houden. Ook als je prikken hebt gehad.

Moet ik nog steeds 1,5 meter afstand houden als ik prikken tegen corona heb gehad?

Ja, voorlopig blijven de coronaregels. Je moet nog steeds 1,5 meter afstand houden. Ook moet je een mondkapje blijven dragen in winkels en andere openbare gebouwen.

Moet ik nog een mondkapje op als ik prikken tegen corona heb gehad?

Ja, je moet een mondkapje blijven dragen in winkels en andere openbare gebouwen. Ook moet je nog steeds 1,5 meter afstand houden.