De Bessentuin en De Ooievaar

Wonen

Adres

Bessentuin 22
3078 TB Rotterdam
T 010 482 59 65
E bessentuin@middin.nl

Adres
Bessentuin 22
3078 TB Rotterdam
T 010 482 59 65
E bessentuin@middin.nl
Aan wie
Volwassenen en Ouderen
Type beperking
LG en LG+

Locatie kenmerken

  • Levensbestendige appartementen

  • Professionele 24-uurs zorg aanwezig

  • OV en winkels dichtbij
Locaties De Bessentuin en De Ooievaar bieden twee verschillende woonvormen voor volwassenen met een lichamelijke beperking. De Bessentuin biedt 11 appartementen en de begeleiding is hier altijd op de locatie aanwezig. In de aangrenzende en reguliere flat wonen zes cliënten bij locatie De Ooievaar. Zij wonen zelfstandiger maar kunnen een beroep doen op de begeleiding vanuit locatie De Bessentuin op het moment dat zij dit nodig hebben. De locatie ligt in de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde. Beide locaties zijn fijne woonomgevingen voor cliënten die zelfstandig willen wonen in een eigen appartement, maar die ook de veiligheid van professionele 24-uurs zorg nodig hebben.

Heerlijk wonen met alle nodige zorg

Een bijzonder en mooi wooncomplex voor in totaal 17 cliënten met een lichamelijke beperking, verdeeld over twee locaties: De Bessentuin en op ca. 2 minuten loopafstand, De Ooievaar. De begeleiders zijn in De Bessentuin gevestigd. De cliënten van De Ooievaar beschikken over een zorgtelefoon waarmee zij zorg en begeleiding op elk moment kunnen aanvragen.

“Het is een veilig idee dat er altijd begeleiding is”

Appartementen

In De Bessentuin zijn 11 twee- en driekamerwoningen met keuken en een grote badkamer, waar zo nodig een douchebrancard of douchestoel in past. De ruime woningen zijn bovendien volledig rolstoelvriendelijk. De appartementen op de benedenverdieping hebben een kleine tuin, de woningen op de overige verdiepingen hebben een balkon. De Ooievaar is gevestigd in een complex van woningcorporatie Woonbron, te midden van reguliere appartementen. Het hoogbouw complex, met een mooi uitzicht over Rotterdam, is in 2012 nieuw gebouwd. Hier bevinden zich zes gloednieuwe driekamerappartementen, die eveneens volledig geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Op de begane grond worden gezamenlijke activiteiten en faciliteiten voor alle bewoners van het complex geboden door verschillende corporaties.

24-uurs zorg

Voor de bewoners is 24-uurs zorg aanwezig. De begeleiders helpen naar behoefte bij de dagelijkse gang van zaken als douchen, aankleden en eten, maar leveren als dat nodig is ook verpleegkundige zorg. En als een cliënt advies nodig heeft of even zijn verhaal kwijt wil, kan dat natuurlijk ook. De bewoners van De Ooievaar wonen op kleine afstand van De Bessentuin, waardoor zij ook snel een beroep kunnen doen op zorg of begeleiding.

Ruimte voor gezelligheid

De bewoners gaan overdag naar het werk, school of nemen deel aan een dagbestedingsproject in de buurt. Daarnaast is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de centrale woonkamer van De Bessentuin waar, voor wie dat wil, elke dag een maaltijd wordt geserveerd. Bij mooi weer kunnen de bewoners in de gezamenlijke tuin een kopje koffie drinken. Daarnaast zijn er ook andere activiteiten zoals een filmvertoning of spelletjes, die worden verzorgd door vrijwilligers. Maar wie liever rustig in het eigen appartement blijft, krijgt daarvoor alle ruimte.

Man kijkt naar papier

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.