Leren en werken

Kok Ahmed Hallouzi van restaurant Van der Valk kookt vandaag en schuift dampende shavingdishes met rijst, sperziebonen en goulash uit de oven. “We hebben alles al voorbereid in ons eigen restaurant. Lekker rustig werken en je kunt hier gewoon jezelf zijn.” Twee leerlingen, die een leer-werktraject van Horeca Middin Rijswijk doorlopen, serveren vandaag. Ober Aldrich Alexander geniet met een brede lach op zijn gezicht zichtbaar van deze avond terwijl hij keurig rechtop en behoedzaam met borden in zijn hand tussen de tafels door laveert. “Normaal hebben we lunch in de brasserie in Rijswijk, met brood enzo, maar dit is echt leuk met van die grote bakken warm eten uit de oven. En er is tijd om een praatje te maken. Daarom bedien ik graag oudere mensen, die houden daar wel van.”

horeca-werken-met-begeleiding-en-kok-valk

Buurtbewoners schuiven aan

De bewoners hebben zich over alle tafels verdeeld. Sommigen zitten wat verlegen bij hun nieuwe tafelgenoten, anderen kletsen bij met mensen die ze al hebben leren kennen of zijn zichtbaar aan het genieten. “Echt lekker eten hoor”, herhaalt Vincent de Vries vrolijk een paar keer. Buurtbewoners Nini Rohde en Ria Meeder glimlachen erom. Het is vanavond hun eerste bezoek. “We komen zeker terug”, zegt Nini Rohde. “Iedereen heeft hier zijn eigenheid, de sfeer is knus en de bediening heel vriendelijk. Voor € 9,50 hebben we hier gezellig gegeten.”

Uitgelaten

Terwijl de bezoekers langzaam vertrekken sluipen sommige bewoners snel naar hun kamer om bij te komen van de drukte. Maar degenen die nog blijven nahangen zijn zo uitgelaten dat ze nog even keihard Frans Bauer opzetten en een dansje wagen.