De Hoekstêe

Wonen

Adres

Meidoornsingel 113
3053 BN Rotterdam
T 010 461 05 95
E hoekstee@middin.nl

Adres
Meidoornsingel 113
3053 BN Rotterdam
T 010 461 05 95
E hoekstee@middin.nl
Aan wie
Volwassenen
Type beperking
LVB, VG en ASS

Locatie kenmerken

  • Begeleid zelfstandig wonen

  • Voor mensen met een verstandelijke beperking

  • Vlak bij een levendige winkelstraat
Wooncentrum De Hoekstêe ligt in de Rotterdamse deelgemeente Schiebroek. De bewoners voelen zicht er echt thuis. In de De Hoekstêe wonen verschillende doelgroepen. Zo zijn er vier tweekamer-appartementen waar mensen begeleid zelfstandig wonen. In de twee gezellige woongroepen wonen twaalf mensen met een verstandelijke beperking. Zij hebben ieder een eigen kamer en krijgen de begeleiding die zij nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen.

Wonen in een groep of in een eigen appartement

Gezellig boodschappen doen of lekker kletsen in het café. De bewoners van De Hoekstêe voelen zich prima thuis in de wijk Schiebroek. Op de hoek van de Meidoornsingel en de Peppelweg wonen ongeveer 20 mensen met een verstandelijke beperking. Het is mogelijk om te wonen op de manier die bij de cliënt past.

Ik vind gezelligheid het belangrijkste bij De Hoekstêe

De Rotterdamse deelgemeente Schiebroek is een rustige wijk, waar de mensen elkaar kennen. Vlak bij De Hoekstêe is de leven- dige Peppelweg, waar veel winkels zijn. De bewoners van deze locatie nemen volop deel aan de activiteiten in de wijk. Zo doen sommigen van hen vrijwilligerswerk in één van de winkels, en er is regelmatig contact met mensen die hier in de buurt wonen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om op de Peppelweg te winkelen of even langs te gaan in het buurtcafé.

Jongen met pet

De Hoekstêe heeft vier appartementen. De appartementen hebben twee kamers, een keuken en een badgelegenheid. Hier wonen mensen met een verstandelijke beperking die zelfstandig kunnen wonen, maar daarbij wel (enige) op hen persoon- lijk afgestemde ondersteuning nodig hebben en krijgen.

Woongroepen

Ook zijn er twee woongroepen voor mensen met een verstandelijke beperking die meer begeleiding nodig hebben. Elke woongroep heeft een eigen woonkamer, eetkamer en keuken, waar gezamenlijk wordt gekookt. De sfeer is gezellig en huiselijk. Iedereen heeft een eigen kamer, waarvan de grootte varieert. De cliënt bepaalt zelf hoe zijn of haar kamer wordt ingericht. Voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel is De Hoekstêe minder geschikt. Hoewel de benedenverdieping wel toegankelijk is voor rolstoelen, is het gebouw er niet echt op ingericht.

Dagbesteding

De cliënten hebben een indicatie voor dagbesteding. Ze gaan overdag naar een activiteitencentrum, zoals De Makerij, een locatie die op loopafstand ligt. Thuis, op De Hoekstêe, is de begeleiding op maat: er wordt steeds gekeken wat iemand nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.