De nieuwe Lansingh

Wonen

Adres

Ds. Van Koetsveldstraat 3
2651 CZ Berkel en Rodenrijs
T 010 5115276
E denieuwelansingh@middin.nl

Adres
Ds. Van Koetsveldstraat 3
2651 CZ Berkel en Rodenrijs
T 010 5115276
E denieuwelansingh@middin.nl
Aan wie
Volwassenen en Ouderen
Type beperking
LVB, VG en ASS

Locatie kenmerken

  • Voor mensen met een verstandelijke beperking

  • Fraaie ruime appartementen

  • Dichtbij het gezellige centrum van Berkel
Al ruim 40 jaar is De Lansingh een begrip in Lansingerland. Mensen met een verstandelijke beperking krijgen er de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben bij de dagelijkse dingen, terwijl zij een zo gewoon mogelijk leven leiden. De Nieuwe Lansingh is het moderne nieuwe pand dat de bewoners in 2016 betrokken. Dichtbij het hart van Berkel en Rodenrijs wonen 30 bewoners er comfortabel in hun eigen fraaie appartement.

Zo gewoon mogelijk in een huiselijke sfeer

Bij De Nieuwe Lansingh heerst een warme, gemoedelijke sfeer. De cliënten leven hun leven zo gewoon mogelijk. 24 uur per dag is er begeleiding aanwezig om waar nodig ondersteuning en zorg te bieden.

Iedereen draagt een steentje bij

De Nieuwe Lansingh bestaat uit vier etages. Er zijn éen- en tweekamer- appartementen. De appartementen hebben geen balkon maar kijken uit op een gemeenschappelijke binnentuin. Alle appartementen hebben een eigen voor- deur, de etages zijn te bereiken via een gemeenschappelijke toegangsdeur. De derde etage heeft een overdekte galerij, met een meer besloten karakter. Op de eerste twee etages wonen cliënten die veel zelfstandig kunnen. Overdag zijn zij meestal een of meerdere dagen aan het werk of naar dagbesteding. De hogere verdiepingen worden bewoond door mensen met bijvoorbeeld ouderdoms- problematiek, die wat meer zorg en ondersteuning nodig hebben. Er heerst meer rust en geborgenheid. De begeleiding is altijd nabij.

De locatie

Samen leven

Op elke etage zijn gemeenschappelijke woonkamers waar cliënten elkaars gezelschap kunnen opzoeken en samen kunnen eten. ’s Avonds koken medewerkers en cliënten zelf een lekkere verse maaltijd. Iedereen draagt, naar vermogen, een steentje bij aan de huishoudelijke taken. Er zijn daarnaast veel vrijwilligers die met regelmaat hun diensten aanbieden aan de cliënten van De Nieuwe Lansingh. Zij helpen bij het koken of schoonmaken en ondersteunen bij activiteiten, of rijden de bus als er iets buitenshuis georganiseerd wordt. Bij mooi weer kunnen de bewoners buiten zitten in de gemeenschappelijke binnentuin.

De omgeving

Berkel en Rodenrijs is een fijne plaats om te wonen. Het dorpse karakter maakt het een vertrouwde omgeving, waar mensen elkaar kennen. Het winkelcentrum is op loopafstand, met een gezellige markt op woensdag. Er is veel groen in de omgeving en er is een zwembad vlakbij, waar De Nieuwe Lansingh iedere maandag gebruik van maakt. Veel cliënten maken gebruik van dag- besteding van Middin. De locaties Poortwerk en De Leeuwerik zijn dichtbij.

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.