Delano zet personal training in als ambulante ondersteuning bij Rojhat

Delen op social media

Van 20 tot en met 29 september is de Nationale Sportweek. Sport bepaalt mede wie we zijn, wat we doen en vooral met wie we dat doen. Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij. Het NOC*NSF wil met de Nationale Sportweek mensen inspireren om te genieten van plezier van sport. Dit jaar is het thema 'sport doet iets met je'. Dus stelden wij aan een aantal sporters de vraag wat doet sport met jou?
Op een bloedhete middag in augustus tref ik Delano op een sportschool in Rijswijk. Delano is ambulant begeleider in gebiedsteam Den Haag – Noord en hij heeft op deze plek afgesproken met zijn pupil Rojhat.


Dan komt de zestienjarige Rojhat druppend van het zweet binnen. Hij is een uur komen lopen waardoor hij de warming-up kan overslaan. Delano stelt hem op zijn gemak en vraagt wat hij wil gaan doen. Een beetje krachttraining op de toestellen of liever boksen? Rojhat gaat voor het laatste. Hij kiest een mooi paar handschoenen uit voor zijn eerste les. De zaal is voor hen samen en tijdens de work-out klinken stimulerende woorden van Delano. Rojhat beweegt mee op de mat. Zijn voetenwerk is in balans met zijn armen. Hij geeft Delano trefzeker een sterke rechtse… en glimt van trots.

Rojhat vertelt dat hij het moeilijk vindt om contacten aan te gaan met andere mensen maar probeert het wel. Als hij mag kiezen tussen gamen en sporten dan liever gamen. Maar sporten is goed voor hem en hij krijgt er spierballen van. “Maandag doe ik ook fysio-fitness; daar ben ik rond mijn twaalfde mee begonnen omdat ik mijn been had gebroken. Zwemmen en judo doe ik ook.”

Ik doe dit voor mezelf. Sporten geeft mij een goed gevoel.
zegt Rojhat
in de gym samen

Als ik Rojhat later vraag wat zijn droom is, lacht hij verlegen. Na een zetje van Delano weet hij heel goed onder woorden te brengen waar hij over een jaar of vijf zou willen staan. “Ik wil graag 10 kilo afvallen, mijn opleiding op de praktijkschool afmaken, kijken of ik tramchauffeur bij de HTM kan worden en ik hoop dat ik dan een leuk meisje heb gevonden en we een gezinnetje kunnen beginnen.”

Ambulante ondersteuning kun je op verschillende manieren inzetten en de ‘personal training’ manier die Delano kiest is zeer eigen en motiveert enorm. Delano is met verschillende partijen in gesprek om het sporten voor mensen met een LVB te promoten. “Het zou toch geweldig zijn als deze wijze van ondersteuning vanuit de Wmo of Wlz kan worden vergoed of dat het sporten voor deze doelgroep zelfs gratis is.”

Weer eens een keer wat anders om te babbelen tijdens het sporten
vertelt Delano 

Als ik een paar mooie filmpjes heb gemaakt, laat ik de mannen alleen. Voordat ik vertrek krijg ik van Rojhat met zijn enorme handschoenen en fijne ‘box’ als afscheid. Wat een mooie ontmoeting!

 

Ambulante ondersteuning bij Middin

lees meer