Drentheplantsoen

Wonen

Adres

Drentheplantsoen 150K
2545 BW Den Haag
T 06 10 659 211
E drentheplantsoen@middin.nl

Adres
Drentheplantsoen 150K
2545 BW Den Haag
T 06 10 659 211
E drentheplantsoen@middin.nl
Aan wie
Volwassenen, Ouderen en Jong Volwassenen
Type beperking
LVB, VG en ASS

Locatie kenmerken

  • Voor mensen met een licht verstandelijke beperking

  • Individueel wonen

  • Trefpunt dat veel activiteiten organiseert
De locatie Drentheplantsoen bestaat uit 25 appartementen in vijf flatgebouwen. In die appartementen wonen cliënten van Middin met een licht verstandelijke beperking. Zij kunnen op afspraak ondersteuning krijgen. In een van de flats overnachten de begeleiders van de slaapdienst. In een andere flat is het trefpunt gevestigd. Dat is er voor alle bewoners, maar ook voor cliënten uit de buurt en voor wijkbewoners.

Een dorp op zich

Wonen ín de wijk en wonen mét de wijk. Dat gaat zeker op voor het Drentheplantsoen. De appartementen en het trefpunt zijn ondergebracht in meerdere flatgebouwen. En het trefpunt is er voor alle bewoners in de directe omgeving.

Door het trefpunt is er een sociaal netwerk ontstaan

Met 25 appartementen in vijf verschillende gebouwen, 41 cliënten, een trefpunt, een kantoor en een slaapdienst kun je het Drentheplantsoen wel een dorp op zich noemen. De bewoners van de appartementen hebben een licht verstandelijke beperking en krijgen ondersteuning op afspraak.

 

Man wijst schilderij aan

Maisonnette

Cliënten wonen in twee soorten appartementen: gelijkvloers of met twee verdiepingen. Die etagewoningen of maisonnettes bestaan uit een ruime slaapkamer, douche en toilet beneden, en een ruime woonkamer en keuken boven. De gelijkvloerse appartementen zijn geschikt voor mensen die niet meer zo mobiel zijn.

Bij een dorp hoort een centrum, en dat is het trefpunt; een gezellige ontmoetings- plaats die aandoet als een grand café. Cliënten kunnen er eten. Verder kunnen bezoekers rustig een krant lezen of naar het internetcafé gaan. Het trefpunt is er voor alle bewoners van de flatgebouwen. Er komen ook cliënten en wijkbewoners uit de buurt, bijvoorbeeld als er een feest of een karaoke-avond is georganiseerd.

Sociaal netwerk

Door het trefpunt is een sociaal netwerk ontstaan. De begeleiders en de cliënten doen er van alles aan om dat netwerk te versterken. Ze zijn actief in de wijk en nemen deel aan activiteiten van de bewonerscommissie. Maar ook op een andere manier. Bijvoorbeeld zoals een cliënt die zijn oudere buurman helpt bij het boodschappen doen.

Zo gaan cliënten en andere mensen op en rondom het Drentheplantsoen veel met elkaar om. Dat is goed, zowel voor de cliënten als voor de andere bewoners. En voor de wijk als geheel.

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.