Een week zonder vlees: zo maak je vegetarisch eten lekker

Delen op social media

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Een week zonder vlees heeft voordelen voor ons lichaam en het milieu. Onze diëtiste Lisa Oosterhof vertelt hierover en geeft tips voor een gevarieerd dieet én advies voor leuke recepten om deze week te bereiden.

Positieve effecten van een week zonder vlees

“Het is goed om af en toe is eens een week vegetarisch te eten”, begint Lisa. Het heeft positieve effecten op het milieu en je gezondheid. Inmiddels zijn er heel veel vegetarische alternatieven te verkrijgen in de supermarkten. Er zijn vegetarische vleesvervangers, maar je zou ook in je maaltijd kunnen variëren met ei, peulvruchten of vis als je dat lekkerder  vindt.

Tips van Lisa

Eet een dagje een vleesvervanger, zoals vegetarische wokpuntjes door een wokgerecht. Of eet een keer een gekookt eitje bij de maaltijd. Maak een lekkere chili sin carne, met lekker veel bonen erin. Je kan alle kanten op met een gevarieerde en gezonde maaltijd.

Middin diëtiste over week zonder vlees

 

Ik heb ook nog een leuk weetje: wist je dat cholesterol alleen in dierlijke producten voorkomt? En dus niet in plantaardige producten.
Vertelt Lisa.


Het is daarom goed om van tijd tot tijd dierlijke producten weg te laten uit onze voeding. Vegetarisch eten is goed voor onze gezondheid en het milieu. Het kan ook goed zijn voor de portemonnee. Groenten en peulvruchten zijn een stuk voordeliger dan vlees. Peulvruchten bevatten trouwens veel vezels en zijn daarom goed voor de stoelgang.

“Op het internet zijn heel veel leuke recepten te vinden van vegetarische gerechten. Van simpele tot uitgebreide gerechten. Haal hier je inspiratie vandaan. En heel veel succes in deze Nationale Week Zonder Vlees!”, sluit Lisa af. Een voorbeeld van een leuke site is https://weekzondervlees.nl/recepten-zonder-vlees/

Project Gastvrij eten en drinken

Goed, gezond en gevarieerd eten is belangrijk. Dat vinden we ook bij Middin, net als  eigen regie. Met het project Gastvrij eten en drinken willen we stimuleren dat er dagelijks op de locaties vers gekookt wordt. Zo kun je ook  cliënten meer betrekken bij het kiezen en bereiden van het eten.

Het team achter het project Gastvrij eten en drinken werkt enthousiast aan het verspreiden van  het ‘IKKOOKKRATJE’. Cliënten kunnen zich abonneren op dit kratje. Het ‘IKKOOKKRATJE’ bevat voorgesneden ingrediënten en een recept met duidelijke stappen die cliënten in picto’s of via een video kunnen volgen. Klik hier om meer te lezen over het project.