Eerste paal geslagen voor nieuwbouw woonlocatie De Iris in Naaldwijk

Delen op social media

Voor de cliënten van Middin die in het voormalige woongebouw De Iris hebben gewoond was het donderdag 7 november een feestelijke dag. Onder toeziend oog van wethouders Coby Gardien-Reinders en Piet Vreugdenhil, Arjo Riedijk, Weboma, en Gertrude van den Brink, sloeg toekomstig bewoner mijnheer van der Helm de eerste paal van de nieuwe woonlocatie.

Waarom nieuwbouw?

Locatie De Iris in Naaldwijk werd bewoond door 21 cliënten met een verstandelijke beperking. Helaas voldeed de staat van het inmiddels gesloopte pand en de bijhorende infrastructuur niet meer aan de visie van Middin op wonen. Cliënten hadden allemaal een kleine kamer en moesten gebruik maken van gezamenlijke douches en toiletten. In die nieuwbouw krijgen de bewoners allemaal een eigen appartement met eigen sanitair.

Het nieuwe gebouw

De vier bouwlagen bieden straks woonruimte, een gezamenlijke huiskamer en een trefpunt (begane grond) voor bewoners. "We hebben geen kamers, maar appartementen van ongeveer 40 m2.", aldus bestuurder Gertrude van den Brink. "En de toekomstig bewoners kunnen tijdens de bouw zelf (deels) bepalen hoe hun nieuwe appartement er uit komt te zien. Ze kiezen zelf de kleuren van de vloer, tegels en het keukenblok."

 “Wij zijn trots dat nu het moment is aangebroken dat we een goed, duurzaam en betaalbaar zorggebouw gaan bouwen’. Het woongebouw wordt groter dan het oude gebouw. Straks kunnen 34 cliënten hun intrek nemen in hun nieuwe ruimte appartement. En onze medewerkers hebben meer ruimte en mogelijkheden om hun werk nog beter te doen.”

Het gebouw wordt gebouwd door Weboma, Verkerk Groep advies en de Climate Compagny en wordt voorzien van zonnepalen en een Warmte Koude Opslag (WKO). Ook wordt alles all electric. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen gasaansluiting komt en dat bewoners, die zelf willen koken, dat straks op een inductieplaat kunnen doen.

Zowel bewoners, omwonenden en de gemeente zijn blij dat bewoners terug kunnen keren naar Naaldwijk.

Planning

Eind september 2018 zijn de cliënten verhuisd naar de tijdelijke woonlocatie, De Ark in Wateringen. In november 2018 is de oude locatie gesloopt. De bouw startte 7 november 2019. De planning is dat het gebouw in de lente 2021 in gebruik kan worden genomen.

samen de paal heisen