Expositie oorlogsheld Maduro op Dorrepaal geopend

Delen op social media

Vandaag is de expositie ‘George Maduro oorlogsheld van Curaçao’ geopend. Op Mididin locatie Buitengoed Dorrepaal, de plek waar George Maduro slim en moedig handelde in de meidagen van 1940. Vanaf 24 februari tot en met 10 mei kan iedereen de expositie bezoeken.

Bezoek de expositie

De gratis expositie is vanaf 24 februari tot en met 10 mei 2023 te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 – 17.00 uur.

De keuzes die George Maduro maakte in zijn strijd voor vrijheid zijn ook in 2023 nog een inspirerend voorbeeld voor jong en oud. Op de expositie is onder meer een korte film over het leven van Maduro te zien en kunnen bezoekers in zijn voetsporen treden tot in de kelder van Dorrepaal. Er is een speciaal programma voor schoolklassen. 

 

Kijk eerst naar een ander en dan naar jezelf
George Maduro

Held op Dorrepaal 

Op 15 juli 1916 wordt George John Lionel Maduro op Curaçao geboren. Op zijn tiende vertrekt hij naar Nederland. Na zijn middelbare school gaat hij rechten studeren in Leiden waar hij tijdens de Duitse inval in 1940 woont. Hij wordt opgeroepen in het leger en oogst veel bewondering wanneer hij in 1940 voorkomt dat de Duitse bezetters Villa Leeuwenberg (het huidige Buitengoed Dorrepaal, een van de werklocaties van Middin) vlakbij vliegveld Ypenburg innemen. Na de Nederlandse overgave komt hij als krijgsgevangene in de gevangenis ‘het Oranjehotel’ in Scheveningen terecht. Na zijn vrijlating gaat George in het verzet. Uiteindelijk besluit vlucht hij naar Engeland, maar hij wordt verraden en gevangengezet in Saarbrücken. In november 1944 wordt hij overgebracht naar concentratiekamp Dachau, waar hij in februari 1945 overlijdt.  

Buitengoed Dorrepaal

Op Buitengoed Dorrepaal helpen we mensen met een beperking of niet-aangeboren hersenletsel midden in het leven te staan. We helpen met wonen, werken, leren, vrije tijd en voor jezelf zorgen. Vaak is een beetje hulp al genoeg. Op deze werk- en leerlocatie kan iedere bezoeker, ongeacht leeftijd, een leuke dag beleven in de kinderboerderij, speeltuin, tuinkwekerij en kas. Kijk meer