Gastvrij eten en drinken geselecteerd om deel te nemen aan vernieuwings- programma ministerie VWS

Delen op social media

Eten en drinken. Zo belangrijk op zo veel vlakken. Natuurlijk omdat het zo belangrijk is voor je gezondheid, maar zeker ook belangrijk omdat je er lekker van kunt genieten, het gezellig is om samen te eten en je plezier kunt hebben om het voor te bereiden en klaar te maken. Iedere dag weer.

Bij Middin besteden we steeds meer aandacht aan dit onderwerp. Zo willen we bereiken dat op iedere locatie en/of trefpunt elke dag vers gekookt wordt en dat onze cliënten zelf meer betrokken zijn bij het eten en het bereiden ervan. Daarnaast willen we dat het eten dat wij maken gezond en verantwoord, gevarieerd en voedzaam is. Mooie doelen waar we met zijn allen mee aan de slag gaan.

Het onderwerp is op de kaart gezet door de cliëntenraad van Middin, die met een eigen ‘Smaakpolitie’ langs verschillende locaties van Middin gegaan was en een aantal belangrijke verbeterpunten hebben benoemd. Dit advies heeft Middin overgenomen en er is een projectteam ‘gastvrij eten en drinken’ gevormd. Samen met cliënten en begeleiders werken zij aan manieren om de doelen te bereiken. 

Het projectteam werkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een toolkit gemaakt die locaties en trefpunten handreikingen geeft in hoe je cliënten meer regie kunt geven bij eten en drinken en hen ondersteunt in het gezond, lekker en gezellig maken van de maaltijden. In de toolkit zit ook een  ‘IKKOOKRATJE’ vol lekker, gezond en verantwoord eten. Daarnaast willen we een kookcursus voor begeleiders en vrijwilligers mogelijk maken en bij de scholen waar onze begeleiders opgeleid worden aandacht vragen voor voeding en voedselbereiding. 

Het ministerie van VWS heeft ons deze week laten weten dat dit project ‘gastvrij eten en drinken’ deel mag nemen aan het vernieuwingsprogramma ‘Volwaardig leven’. Het ministerie ondersteunt het project met een coach en helpt ons om met nieuwe oplossingen aan de slag te gaan en deze (door) te ontwikkelen, zodat ze uiteindelijk ook bij meer organisaties ingezet kunnen worden.

Een mooi compliment voor de CCR die het onderwerp heeft geagendeerd en alle mensen die zo hard bezig zijn om dit onderwerp verder te brengen. En een mooie stimulans om hiermee door te gaan!