Gezond eten en drinken op de kaart

Delen op social media

Het belang van gezond eten en drinken drong in 2020 verder door binnen Middin. Bij cliënten én bij medewerkers. Susanne Duijndam vertelt over de successen, visie en ambities.

Kompas Magazine 2020

Dit interview is verschenen in Kompas Magazine 2020

Foodfoto’s

Susanne Duijndam krijgt regelmatig appjes van cliënten van locatie Bovenveen. Trots sturen ze een foto van de gezonde maaltijd die ze met behulp van het ikkookkratje hebben gemaakt. ‘Ze vinden het fijn dat ze hun eigen eten kunnen maken,’ vertelt Susanne. ‘Steeds meer cliënten beseffen – doordat we daarover praten – dat gezond eten goed voor ze is, maar ook erg lekker kan zijn.’

Ik kook lekker gezond

Susanne is coördinerend begeleider op Bovenveen. Daarnaast is ze projectleider van het project ‘Gastvrij eten en drinken’. Vanuit dit project is een visie gemaakt op gastvrij eten en drinken binnen Middin. Die beweging werd op gang gebracht door de centrale cliëntenraad. Zij bracht in 2018 een ongevraagd advies uit aan het bestuur. De boodschap: er zijn verbeteringen mogelijk én nodig op het gebied van gezond eten en drinken en gastvrijheid.

Om naar uit te kijken

De missie van Middin is om cliënten zo gezond mogelijk te laten eten. Eigen regie en medezeggenschap zijn daarbij de uitgangspunten. Cliënten die zelfstandig koken, worden gestimuleerd in en ondersteund bij het maken van gezonde keuzes, onder meer via het ikkookkratje. Cliënten die bij Middin eten, krijgen een gezond en gevarieerd menu aangeboden op basis van hun eigen wensen en voorkeuren. ‘Daarnaast vinden we het belangrijk dat de maaltijd iets is om naar uit te kijken,’ zegt Susanne. ‘Een gezellig moment, waarop iedereen kan vertellen over wat hem bezighoudt.’

Marcel koookt

Schijf van vijf

Ter ondersteuning kregen alle locaties in 2020 het ikkook-informatiekratje. Dit bevat naast informatie over hygiëne en tips van de diëtist van Middin onder meer een menukeuzespel en praatplaten. Susanne: ‘Deze hebben verschillende onderwerpen, zoals suiker, de schijf van vijf en dagritme. Allemaal om het onderwerp gezonde leefstijl makkelijker bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren. Bij cliënten, maar ook bij medewerkers.’

Energie

Het enthousiasme over gezond eten en drinken is al groot, merkt Susanne. ‘In 2019 hielden we een congres over gastvrij eten en drinken, waarbij honderd collega’s aanwezig waren. Op de oproep die we dit jaar deden om aan te sluiten bij de projectgroep kwamen meer dan twintig reacties. Hoewel we vanwege corona nooit fysiek bij elkaar zijn geweest, verloopt de samenwerking goed. Iedereen vindt het onderwerp ontzettend belangrijk en steekt er daarom veel energie in.’

Gezond dna

Het vergroten van bewustwording is een belangrijk doel voor 2021. ‘We gaan dit jaar de visie verder delen binnen de organisatie. Alle medewerkers krijgen een box met daarin een brief van de projectgroep, gadgets en informatie over de visie. Het gesprek met cliënten over hun wensen rondom gezond eten en drinken en maaltijdbeleving moet nog meer in het dna van de organisatie komen. Een automatisme moet het worden. Voor iedereen.’

IKKOOK

Wil je meer weten over dit project? Bekijk dan de video's op ons YouTube kanaal van de verschillende recepten met uitleg. Kijk hier