Huisdieren helpen cliënten met verstandelijke beperking: met Milan voelt Javier zich meer mans

Delen op social media

Afgelopen zaterdag heeft het Algemeen Dagblad een mooi artikel met filmpje gepubliceerd. Dit willen wij graag met jullie delen: Zorgaanbieder Middin houdt op drie Haagse locaties een proef met wekelijks huisdierbezoek voor cliënten met een verstandelijke beperking. ‘Je moet eens zien hoe zo’n groep opbloeit.’

Bekijk het hele artikel op https://www.ad.nl/den-haag/huisdieren-helpen-clienten-met-verstandelijke-beperking-met-milan-voelt-javier-zich-meer-mans~a52e1051/ of lees hieronder de samenvatting.

Bewoners van de locatie aan de Haagsche Bluf maakten deze week voor het eerst kennis met zorghond Milan (5) en zijn begeleidster Maike. De reusachtige reu zat op zijn gemak naast een bankje in de gezamenlijke woonruimte toen hij werd voorgesteld aan de 35-jarige Javier, op wiens verzoek hij langskwam. De hond kwam tot zijn middel, maar dat weerhield Javier niet ervan hem meteen te aaien. ,,Honden zijn niet eng”, verzekerde hij iedereen. ,,Ze jagen inbrekers weg.”

Sinds 2002 woont Javier al op de locatie in zijn eigen ruime studio. Hij kookt als de beste en werkt voor een hondenuitlaatservice, maar heeft nogal wat moeite met bijvoorbeeld het regelen van zijn geldzaken en het maken, onthouden en nakomen van afspraken. Daar krijgt hij hulp bij van de begeleiders van Middin. Volgens Jan Willem Hilbrands, een van die begeleiders, koesterde Javier al jaren een dierenwens. ,,Hij wilde graag een huisdier, en hij was niet de enige hier. Maar omdat we rekening moeten houden met de wensen van alle bewoners van de locatie, konden we dat niet regelen. Sommigen zijn allergisch, of houden niet van dieren.”

Spontaan contact

Nu probeert de zorgorganisatie samen met Stichting ZorgDier Nederland wekelijks huisdierenbezoek uit. Het is de bedoeling dat lokale vrijwilligers met hun huisdieren dit uitvoeren. Van de stichting krijgen ze een gratis cursus over het werk voordat ze op pad gaan, vertelt Jan van Summeren.

,,Niet elk dier is natuurlijk geschikt. Zo richten we ons voornamelijk op honden en katten, omdat die minder kwetsbaar zijn dan bijvoorbeeld een konijn en makkelijker spontaan contact maken”, aldus Van Summeren. ,,Het moeten natuurlijk ook dieren zijn die goed met mensen om kunnen gaan. Op locaties als deze kunnen ze wel eens benaderd worden door meerdere cliënten tegelijkertijd.”

Ook de vrijwilligers moeten sterk in hun schoenen staan. ,,Ze moeten hun huisdier door en door kennen. De baasjes komen soms in lastige situaties terecht. Zo kunnen bewoners die minder met dieren hebben overstuur reageren, of zijn er cliënten die heel erg van dieren houden, maar niet weten hoe ze met hen om moeten gaan.”

Dat beaamt Maike de Bont (33), de vrijwilligster die met Milan is meegekomen. De Bont doet het vrijwilligerswerk al ruim tien jaar en heeft al veel voorbij zien komen. ,,Maar wat je meestal ziet, is dat een dier gelijk de sfeer verbetert. Cliënten kijken toch even over onze schouder mee, maken er grapjes over en stellen zich opener op. Wat mij opvalt, is dat stillere cliënten ineens hun verhaal vertellen.”
 

Aanmelden kan via secretariaat@zorgdier.nl