Ik kook lekker gezond gaat door

Delen op social media

Middin boekt succes met Ik kook lekker gezond. Tijdens de pilot van dit project leerden twintig mensen met een beperking lekker, gezond en zelfstandig koken. Voor Middin is de zelfstandigheid van cliënten belangrijk. Dit project is daarbij een belangrijk onderdeel.

IKKOOK

Wil je meer weten hoe het project eruit ziet? Bekijk dan de video's op ons YouTube kanaal van de verschillende recepten met uitleg.

Veel mensen die wij begeleiden willen graag leren koken, ondanks praktische bezwaren

 

Wie gezond eet, zit lekkerder in zijn vel. En wie zijn lekkere eten zelf klaar kan maken, groeit van trots en zelfvertrouwen. ‘Ik krijg vanuit heel wat keukens foto’s van zeer geslaagde maaltijden geappt,’ zegt Susanne Duijndam, coördinerend begeleider op Trefpunt Bovenveen en projectleider van Ik kook lekker gezond. ‘Mensen zijn zó blij als ze hun eigen eten kunnen koken. Cliënten weten ook dat gezond eten goed voor ze is. En erg lekker kan zijn. Bij Middin helpen we mensen om zo zelfstandig mogelijk te leven. Zelf kunnen zorgen voor een goede maaltijd is daar ontzettend belangrijk bij.’

Gezond koken kun je leren

Lekker, gezond en zelfstandig koken is geen vanzelfsprekendheid voor mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Praktische bezwaren staan in de weg, kennis of vaardigheden zijn nog niet ontwikkeld, of de tijd voor begeleiding op maat ontbreekt (nog). ‘Terwijl veel mensen die wij begeleiden wél graag willen leren koken,’ zegt Duijndam. ‘Dit project is ook in gang gezet op initiatief van onze centrale cliëntenraad. Zij zagen het goed: gezond koken kun je leren. En daar willen we dus graag mee door.’. Begeleiders en deelnemers worden ook verder op weg geholpen met informatieve praatplaten.

Klik hier voor een voorbeeld van een praatplaat.

Kratje en ingrediënten

Ik kook lekker gezond begint met praten over de voordelen van zelf lekker en gezond koken. Wie mee wil doen ontvangt het IKKOOKKRATJE, een starterskit inclusief maatbeker, thermometer, pannenlappen en schort. Deelnemers halen een of twee keer per week bij een Trefpunt (centrale Middin-locaties in de wijk) een eenvoudig, gezond én lekker recept op, inclusief afgewogen ingrediënten. Duijndam: ‘Voor wie nodig worden de ingrediënten voorgesneden, door andere mensen die werken met begeleiding van Middin. Niet iedereen kan een ui snijden. Maar op onze werklocaties zijn er ook mensen die het juist heel precies doen.’

Ik kook met Marcel

Online keukenhulp

Deelnemers koken thuis in hun eigen keuken het gerecht. Dit doen zij stap voor stap aan de hand van het recept in duidelijke taal met pictogrammen. Plus een opgenomen instructievideo. ‘Cliënten koken met een tablet of smartphone op het aanrecht,’ zegt Duijndam. ‘Het goede voorbeeld zien, met duidelijke instructies in hun eigen woorden, is belangrijk. Niet iedereen in de doelgroep kan goed lezen, maar iets nadoen lukt vaak wél. En anders kijken deelnemers de korte video opnieuw. Stap voor stap voeren ze de handelingen uit. De tijd om cliënten thuis te ondersteunen bij het koken is er helaas niet. Maar met onze aanpak helpen we ze toch.’.

Klik hier voor de digitale versie van een uitgeschreven recept.