Jake mist zijn werk en het chillen met z’n matties

Delen op social media

“Niemand weet wanneer het weer echt ‘normaal normaal’ wordt,” vat Jake de stand van zaken rond corona samen. Met zijn negentien jaar woont hij sinds november 2019 op woonlocatie Koperwerf Den Haag. In dit trainingshuis hebben 33 cliënten met een licht verstandelijke beperking elk hun eigen kamer en is 24/7 begeleiding aanwezig. “Zeker nu met corona is het fijn dat we onze eigen voorzieningen hebben,” benadrukt Jake. “Je zit al zo op elkaars lip en als je dan ook nog je wc, douche en keuken moet delen! Aan het begin van de crisis voelde ik me opgesloten in m’n eigen huis. Normaal mag ik alles! Dat was echt een klap in mijn gezicht.”

“Je leven staat in één keer stil,” vervolgt Jake. “Voor corona werkte ik op het strand. En ik doe de opleiding Zorg- en dienstverlening in Rotterdam. Die gaat nu online door. Alle opdrachten doe je zelf. Dat gaat goed. Mijn familie zie ik wel. Ik ben naar de verjaardag van mijn moeder en van mijn nichtje geweest. Na vijf minuten ga ik alweer weg, maar dat doe ik altijd. Ik blijf maar kort. Moet ik ze over mijn leven vertellen? Dat kennen ze al. Ik heb twee zusjes en een pleegbroertje. Hem zie ik vaak, ik ga ook naar mijn pleegfamilie toe. In het begin van corona waren de regels heel streng, je mocht ook niet bij familie blijven slapen. Hier mogen we nu met maximaal drie mensen op een kamer zitten. Ze kunnen ons ook niet alles afnemen!”

Agressie is hoger en hoger

“Ik mis het meest dat er geen bezoek van buiten mag komen,” gaat Jake verder. “Samen met mijn matties chillen op het Trefpunt. Het is hier normaal nog chiller. Ik mis m’n werk, maar gelukkig heb ik wel nog een ander inkomen. En ik mis de socialiteit op straat. Niemand ziet elkaar normaal meer. En dan die mondkapjes! Er zijn meer vechtpartijen en steekpartijen hoor je steeds. Hier binnen werd de agressie ook hoger en hoger. Dat had iedereen. Bij de begeiding merkte ik een gespannen sfeertje. Onder de bewoners waren er wrijvingen en een samenzwering hier voor de deur. Ons gedrag werd verbaal heftiger. Ik had een time-out nodig. Even tot rust komen op een andere locatie. Daar mocht ik maar twee uur per dag naar buiten, dat trek ik echt niet! Toch heb ik er wel dingen uitgehaald. Ik sta er nu anders in, ook omdat de maatschappij meer opengaat.”

Corona-proof terras en acteren voor televisie

“Vanaf het weekend ga ik weer werken in de strandtent,” vertelt Jake enthousiast. “We gaan eerst het terras goed neerzetten voor corona. Ik heb gelukkig wel contact met mijn collega’s gehouden. Naast dit werk acteer ik ook, maar dat ligt nu stil. Laatst heb ik wel weer gereageerd en ik kreeg veel reacties terug. Ik doe normaal alles wat te maken heeft met tv. Maar daar moeten ze nu ook eerst kijken naar de anderhalve meter regel. Ik wil nog niet teveel zeggen over wat ik ga doen, dat kan nog niet eens. Ik wil het nu nog klein houden.”

De naam van Jake is fictief vanwege privacy

Interview en tekst, Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl