Kinderboerderij Vreugde en Rust en Essesteijn

Werk, activiteiten en scholing

Adres

Oosteinde 12
2271 EH Leidschendam-Voorburg
T 070 387 34 74
E vreugdenrust@middin.nl

Adres
Oosteinde 12
2271 EH Leidschendam-Voorburg
T 070 387 34 74
E vreugdenrust@middin.nl
Aan wie
Volwassenen
Type beperking
VG

Locatie kenmerken

  • Voor cliënten met een verstandelijke beperking

  • Grote diversiteit in werkzaamheden

  • Werk in je eigen tempo in de buitenlucht
Kinderboerderij Vreugd en Rust ligt in het gelijknamige park in Voorburg nabij het historische centrum met gezellige winkels. De kinderboerderij is een plek waar kinderen en gezinnen veel plezier beleven aan de dieren, maar ook van alles kunnen leren over milieu en duurzaamheid. Dagelijks biedt Vreugde en Rust een plezierige werkplek in de buitenlucht aan zo’n zes volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij verzorgen de dieren en onderhouden de wei, het terrein en de dierenverblijven.

Begeleiding dichtbij

Kinderboerderij Vreugd en Rust is een kleine, overzichtelijke locatie. Het gebouw is huiselijk en de wei is niet zo groot, wat maakt dat het hele terrein goed te overzien is. Er is altijd een begeleider in de buurt. Bij deze locatie kunnen zowel cliënten werken die het prettig vinden zelfstandig aan de slag te gaan, als cliënten die wat meer ondersteuning nodig hebben.

Bij Vreugd en Rust zijn veel dagelijkse werkzaamheden, zoals: dieren voeren, hokken schoonmaken, vegen, stallen uitmesten en harken. Cliënten leren de taken in hun eigen tempo zo zelfstandig mogelijk uit te voeren, maar indien nodig is er hulp dichtbij. De groep is klein en er is veel persoonlijke aandacht.

Bij Vreugd en Rust zijn veel verschillende dieren. Naast het kleinvee in de wei, zoals koeien, schapen en kippen, zijn er ook konijnen en cavia’s. De cliënten weten precies welk dier welke verzorging en welk voedsel nodig heeft. De taken worden afgewisseld, waarbij de cliënt zelf kiest.

buiten

Onderhoud

Op het terrein zijn veel onderhoudswerkzaamheden te doen, zoals verven, hokken en stallen opknappen, straatwerk herstellen en snoeien van het groen. Om het werk op de kinderboerderij goed uit te voeren, wordt er gebruik gemaakt van professioneel, gemotoriseerd gereedschap. De vakbekwame begeleiders leren de cliënten hoe zij zelfstandig en veilig kunnen werken met bijvoorbeeld de bladblazer, de veegmachine, de grasmaaier en de bosmaaier.

De buurt

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen van alles weten. Waar mogelijk geven cliënten bezoekers informatie over de dieren en de verzorging Educatie is een belangrijke taak van een kinderboerderij die bij Vreugd en Rust in ontwikkeling is. Ook organiseren we activiteiten zoals schapen scheren en een springkussen.

In de buitenlucht werken met dieren en techniek

Naast het werk op de boerderij, breidt Vreugd en Rust de werkzaamheden uit naar de buurt. Zo kunnen cliënten onder begeleiding zwerfvuil verwijderen in het park, maar ook tuinonderhoud verrichten en klusjes doen voor winkeliers en bewoners in de omgeving.

Cliënten zijn ook betrokken bij het bijhouden van de Facebookpagina van Vreugd en Rust. Zo houden we de omgeving op de hoogte van activiteiten en gebeurtenissen zoals de geboorte van dieren.

Essesteijn

Dichtbij in de gemeente Leidschendam- Voorburg beheert Middin ook stadskinderboerderij Essesteijn. Cliënten kunnen, als ze dat willen, afwisselend werken op beide locaties.

Financiering

Wet langdurige zorg (Wlz)

Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.