Marcel heeft LVB en rapt over de ontwikkeling die hij doormaakt: en die is groot!

Delen op social media

Marcel (24) heeft al veel meegemaakt in zijn jonge leven. Hij heeft een licht verstandelijke beperking (LVB) en had last van agressief gedrag; daarvoor krijgt hij sinds 2017 begeleiding van Middin. Sindsdien maakt hij grote stappen in zijn ontwikkeling. Zijn gevoelens en ontwikkeling legt hij vast in raps. Eén van die raps gaat over de band met zijn begeleiders. De titel daarvan is ‘Samen’ en dat is precies een belangrijk uitgangspunt van het methodisch kader LifeWise, dat Middin gebruikt bij de begeleiding van mensen zoals Marcel.

Marcel woont sinds 2017 bij Middin. Hij groeide op zonder vader in de Schilderswijk en kwam in zijn vroege jeugd terecht in een bepaalde scene met foute vrienden. Bij Middin kwam hij eerst op de LVB+-locatie Balen van Andelplein in Den Haag. Hij had moeilijk verstaanbaar gedrag (was agressief) en kreeg hiervoor op initiatief van Middin Psycho Motorische Therapie (PMT). Daarmee leerde hij veel over zijn eigen handelen. Hij leerde emoties te herkennen en onder controle te krijgen. Zijn boosheid is nu sterk afgenomen. In plaats van boosheid weet Marcel nu juist goed te reflecteren op zijn eigen handelen in bepaalde situaties. Zijn huidige persoonlijk begeleider Nicky Verkaik heeft hem nooit agressief gezien: “Ik heb zelfs nog geen stemverheffing bij hem gehoord; hij is nu heel relaxed.”

Met raps zijn leven vastleggen

Zijn grote hobby is het maken van raps. Hierin verwerkt hij zijn ervaringen en de ontwikkeling die hij in zijn leven doormaakt. Dit is mooi te zien in zijn Youtube-videoclip ‘Vogelvrij’ die hij begin 2020 heeft opgenomen. 

De band tussen Marcel en zijn persoonlijk begeleider Mandy Stikkelorum was heel goed; een belangrijke basis om de begeleiding te laten slagen. Over de bijzondere band met Mandy en hoe belangrijk dat voor hem is, schreef Marcel een speciale rap met de titel ‘Samen’. Deze rap heeft hij samen met Mandy gezongen op een bijeenkomst van Middin.

Marcel rapt al sinds zijn 14e: “Bijna al mijn vrienden rappen ook. Ik heb nu ook mijn eigen studio. Rappen is belangrijk voor mij. Ik wil altijd een boodschap overbrengen en verwerk daarin ook mijn eigen ervaring. Ik heb nu bijvoorbeeld ook weer een paar raps liggen, maar ik moet nog even kijken welke ik als eerste ga uitbrengen.’’

Met LifeWise grote stappen zetten op weg naar zelfstandigheid

Door de begeleiding via het methodisch kader LifeWise lukte het om grote stappen te zetten op weg naar zelfstandigheid. LifeWise is door Middin en Cordaan ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek én ervaringen in de praktijk. Het doel is om stress bij cliënten te reduceren en de handelingsverlegenheid bij begeleiders te verminderen. LifeWise bestaat uit vier pijlers: Stabiliseren, Inbedden, Ontwikkelen en Verbinden. Binnen die pijlers zijn er tal van handvatten die de begeleider kan inzetten bij de begeleiding. Per cliënt verschilt het welke pijler of handvatten ingezet moeten worden.

Mandy en haar collega’s hielpen Marcel bijvoorbeeld met het aanleren van een dag- en nachtritme, met werk als belangrijke factor. Zij hielpen hem ook om gezonder te eten, want Marcel had fors overgewicht. Marcel kreeg hiervoor ook een maagverkleining. 

Goede band tussen LifeWise-begeleider en cliënt leidt tot grote stappen naar zelfstandigheid
MARCEL EN BEGELEIDER

Zelfstandig wonen met beperkte begeleiding

Marcel kon in november 2019 doorschuiven naar locatie Bovenveen, waar hij nu volledig zelfstandig woont, met beperkte begeleiding. Zijn huidige persoonlijk begeleider Nicky op Bovenveen vertelt hoe zij het methodisch kader van LifeWise toepast: “Je kunt de situatie van Marcel goed vertalen naar de vier pijlers van LifeWise: toen hij hier kwam wonen heb ik eerst ingezet op de pijlers Verbinden en Stabiliseren. Nu kijken we steeds samen vanuit welke pijler hij begeleiding nodig heeft: waar staat hij nu en waar wil hij heen?’’

De onderlinge band tussen begeleider en cliënt is enorm belangrijk. Nicky legt uit: “We staan als begeleiders altijd naast de cliënt en doen soms stapje naar voren, bijvoorbeeld als het gaat over het nakomen van afspraken. Bij Marcel kan ik er altijd naast blijven staan. Ik geef hem zoveel mogelijk de regie en vertrouwen, maar laat altijd zien dat ik er voor hem ben. Het was voor mij belangrijk om zo’n zelfde band met hem op te bouwen als Marcel met zijn vorige persoonlijk begeleider Mandy had. En dat is gelukt!” 

Nicky ziet hem iedere week een uur bij hem thuis. In een gesprek bespreken ze alle aspecten in zijn leven. “We hebben prettige gesprekken over wat er speelt en we reflecteren op hoe hij heeft gehandeld en wat er anders kan. Deze week waren dat bijvoorbeeld zijn nieuwe doelen voor het komende jaar. Elke dienst bel ik ook met hem. Als hij aangeeft dat hij even niet wil, dan beweeg ik met hem mee en spreken we een ander moment af. Ik signaleer dingen die er spelen en ben degene die hem het inzicht geeft in het belang van bijvoorbeeld gezonde boodschappen doen, dagstructuur etc.. Ik heb het over de gezondheid van zijn moeder en wat dat zou kunnen betekenen voor hem. Ik ondersteun hem ook richting een obesitaskliniek en zijn bewindvoerder bijvoorbeeld. Waar nodig schakel ik de gedragsdeskundige in.”

Met vallen en opstaan

De ontwikkeling van Marcel gaat wel met vallen en opstaan. Nicky: “Hij heeft nu geen dag- en nacht ritme. Hij wil graag een betaalde baan, maar ik vraag me af of hij dit aan kan. Dit zal hij zelf moeten ondervinden, wij ondersteunen hem met onze begeleiding hierbij. Hij heeft eerder een werkervaring gehad waar hij na twee dagen is gestopt, omdat hij zich niet gerespecteerd voelde door de werkgever. Dit is iets waarin hij stappen kan maken om te leren omgaan met een werkomgeving.”  

Marcel weet al wat hij wil: “Ik heb nu interesse in het leger. Daar wil ik misschien iets mee gaan doen. Ik denk dat ik het wel zou kunnen, maar ik wil wel eerst zelf weten of dat ik het 100% aankan. Ik ben nu ook veel aan het sporten en probeer mijn dag-nachtritme te verbeteren.”

Marcel vindt begeleiding heel belangrijk, ook al vindt hij wel dat hij het nu minder nodig heeft. “Ik durf nu om hulp te vragen. Sinds ik geaccepteerd heb dat ik hulp nodig heb, gaat het goed met me. Ik vind het heel fijn dat mijn begeleiders me niet laten vallen en altijd achter me staan. Ook als ik soms een verkeerde keuze maak. Dan maken ze mij ervan bewust en kan ik weer gewoon door met mijn leven. Daarom is begeleiding belangrijk, want ik heb wel een stok achter de deur nodig.”

Marcel doet mee aan het ‘IKOOKKRATJE’. Inmiddels weegt hij al 70 kilo minder! Lees meer