Medicatieveiligheid bij Middin

Delen op social media

Middin vindt medicatieveiligheid belangrijk. Daarom werkt Middin voortaan samen met één centrale apotheek voor alle cliënten die bij Middin wonen en ondersteuning nodig hebben in het medicatieproces. Na gesprekken met onder meer de centrale cliëntenraad hebben we gekozen voor de Verpakapotheek als samenwerkingspartner. Daarnaast stimuleert Middin cliënten om na te denken over toestemming voor het Landelijk Schakelpunt (lsp). In lsp kunnen zorgaanbieders 24 uur per dag op een veilige manier medische gegevens zien in geval van een noodsituatie. Zo voorkomen we een onjuiste combinatie van medicatie in geval van een noodsituatie.
Medicatieproces in 6 stappen

De zes stappen van het medicatieproces

Hieronder lichten we toe hoe de medicatieveiligheid verloopt binnen de 6 stappen van het medicatieproces:

Stap 1 Voorschrijven
De medicatie wordt voorgeschreven door een arts. Dit komt in het systeem van de apotheek binnen. Middin werkt samen met de Verpakapotheek. De apotheek voert de medicatie in het systeem Medimo in. Begeleiders van Middin gebruiken dit systeem ook en zien terug wat er per cliënt voorgeschreven is. 

Stap 2 Afleveren 
De Verpakapotheek brengt de medicatie op locatie. De medicijnen zitten in een verzegelde box. 

Stap 3 Opslag
Op locatie wordt deze box in een afgesloten ruimte bewaard. Later wordt gecheckt of de inhoud klopt met wat besteld is.

Stap 4 Gereedmaken
Bij het klaarmaken van de medicatie kijken begeleiders in Medimo. Hier staat precies bij elke cliënt omschreven wat er gegeven moet worden en op welk moment. De begeleider pakt het zakje met medicatie en controleert op dat moment nog een keer of het klopt met wat in Medimo staat. 

Stap 5 Toedienen
De begeleider heeft de medicatie klaargemaakt en geeft dit aan de cliënt. Wanneer de medicatie is ingenomen, tekent de begeleider dat af in Medimo. Medicatiezakjes worden in een speciale bak verzameld en opgehaald door een bedrijf. 

Stap 6 Evaluatie
Bij een nieuw medicijn wordt gelet op bijwerkingen. Deze worden genoteerd en teruggekoppeld aan de arts.  

Heb je vragen over dit onderwerp, dan kun je deze stellen aan de begeleider.