Mensen maken Middin: Marianne en Rheem

Delen op social media

Samen zoveel mogelijk verhalen van vrijwilligers vertellen. Middin werkt hiervoor graag mee aan de campagne van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Omdat we daarmee laten zien hoe mooi het is om je vrijwillig in te zetten voor anderen. In dit tweede deel van de serie 100 verhalen vertellen Marianne en Rheem waarom zij graag vrijwilligerswerk bij Middin doen.
Marianne Happy Stones

2021: jaar van vrijwillige inzet

Juist in deze tijd geven veel mensen aan dat zij anderen willen helpen. Er is meer behoefte aan maatschappelijke activiteiten, hulp, plezier, aandacht, veiligheid, dagbesteding, kortom ‘er voor elkaar zijn’.

 Je wilt je leven leiden volgens éigen wensen en toekomstbeelden. Soms heb je daar een beetje hulp bij nodig. Hulp die we op allerlei manieren bieden bij Middin. Onmisbaar in die schakel zijn de vele vrijwilligers die zich dagelijks bij Middin inzetten om iedere dag van onze cliënten nog mooier te maken.

Marianne is happy in haar nieuwe rol

‘Kennen jullie Happy Stones?’ vraagt Marianne. ‘Een Happy Stone is een steen die beschilderd is door iemand die hem zomaar ergens neerlegt om de vinder blij te maken. Als je er ééntje vindt, mag je die houden of ergens anders neerleggen om weer iemand anders blij te maken. We hebben een serie gemaakt, zo fijn om te doen.’
Marianne werkt als vrijwilliger bij Middin en is iedere dinsdag te vinden in het atelier op locatie Weesperstraat. In deze oude school met grote lokalen komen mensen met niet-aangeboren hersenletsel bij elkaar om invulling aan hun dag te geven. Hier kunnen zij hun creativiteit uiten, waar Marianne graag bij helpt. Zij is geen onbekende voor Middin. Voorheen werkte ze op  locaties Donker Curtisstraat en de Papierschepperij. Nu is ze met pensioen maar de dinsdag staat nog steeds geblokt in haar agenda. ‘Het gaat allemaal om aandacht en rust. Tijdens het schilderen komen de gesprekken dan vanzelf. Vrijblijvend, soms een paar woorden, soms een heel verhaal,’ vertelt Marianne.

‘In 2019 heb ik het Kunstmuseum in Den Haag benaderd. We hebben toen gratis kaarten gekregen en er een thema van gemaakt. Met een aantal vrijwilligers en cliënten zijn we in groepjes naar het museum geweest. We keken naar de oude meesters en lieten ons inspireren door de impressionisten. En die prachtige architectuur en lijnen van Berlage, heerlijk om daar naar te kijken. De weken daarna borrelde het van hernieuwde creativiteit en zijn we met elkaar aan de slag gegaan om een schilderij te maken. Als afsluiter hebben we een schilderij aangeboden bij het museum. Dit werd zeer gewaardeerd en je zag de cliënten groeien. Daar werd ik zo blij van! Ik hoop dat ik nog lang vrijwilligerswerk kan blijven doen, het geeft zoveel voldoening.’

Student Rheem bezoekt iedere vrijdag meneer Gijs

Gijs krijgt ambulante ondersteuning van Middin en hij kan heel wat piekeren. Behalve op vrijdag want dan komt Rheem. Ze studeert aan de Haagse Hogeschool en iedere vrijdag maken ze een praatje en nemen de week door. Kijk je mee? 

Ik heb geleerd een goed luisterend oor te hebben en de wereld vanuit het perspectief van Gijs te zien