Middin blij met coronavaccinatie-programma

Delen op social media

Middin is blij dat het coronavaccinatieprogramma van de overheid start met de verzorging, verpleging en thuiszorg (vvt) en de gehandicaptensector. We kijken uit naar veilige en werkzame vaccins die een einde kunnen maken aan de coronaregels die onze cliënten vaak extra hard raken. Zodat we weer écht dicht bij elkaar kunnen zijn.

Zeer positief over veiligheid en werking

Momenteel worden meerdere coronavaccins gekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). De berichten over de veiligheid en werking zijn zeer positief. Als alles meezit worden de eerste coronavaccins begin 2021 geleverd aan Nederland. Dit gaat om het vaccin van Pfizer. Deze vaccins zullen dan gebruikt worden om eerst medewerkers in de vvt en daarna medewerkers in de gehandicaptensector te vaccineren.

Nog enige tijd

Middin is blij dat de overheid start met de vvt en de gehandicaptensector. Tegelijkertijd voorzien we dat door de aanvankelijk kleine aantallen vaccins het nog enige tijd gaat duren voordat medewerkers in de gehandicaptensector gevaccineerd kunnen worden.

Vaccinatie start bij medewerkers

De overheid start de vaccinatie bij medewerkers omdat zij makkelijker naar grote vaccinatielocaties van de GGD toe kunnen. Deze locaties zijn bij het Pfizer-vaccin nodig omdat deze vaccins in grote aantallen worden geleverd en bij -70 graden bewaard moeten worden. Verpleeghuizen en woningen in de gehandicaptensector zijn hier minder geschikt voor. De overheid wil verspilling van vaccins voorkomen en kiest daarom voor grote, centrale vaccinatielocaties.

Cliënten na medewerkers aan de beurt

Cliënten in de verzorging, verpleging en thuiszorg en cliënten in de gehandicaptensector zijn na de medewerkers aan de beurt. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer precies. Vaccinatie is gratis, vrijwillig en een individuele keuze. Zodra we meer weten over wanneer en hoe cliënten van Middin gevaccineerd kunnen worden, laten we dit uiteraard weten. Momenteel is vaccinatie al onderwerp van gesprek tussen cliënten begeleiders.    

Omkering zorgt voor ‘ringbescherming’

Door de omkering vooraan in de rij – eerst personeel, dan cliënten – krijgen cliënten ook meer veiligheid. Door deze ‘ringbescherming’ worden cliënten al in zekere mate beschermd, nog voordat zij zelf worden gevaccineerd.

Vertrouwen en samenwerking

Middin steunt het vaccinatieprogramma van de overheid en het ministerie van Volksgezondheid. We hebben veel vertrouwen in het Europees Geneesmiddelen Agentschap dat de coronavaccins grondig keurt op onder meer veiligheid, werking en eventuele bijwerkingen. We staan samen met onder meer de VGN en regionale zorgpartners klaar om met de GGD te gaan samenwerken aan de voorbereiding van het vaccinatieprogramma.