Middin in het nieuws over begeleiding mensen met LVB+

Delen op social media

In de Volkskrant van vandaag én op radio 1 bij de NOS is er vandaag aandacht voor de begeleiding van Middin van mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende complexe problematiek. Daarnaast is een blog van Gertrude van den Brink geplaatst in BinnenlandsBestuur.

Aanleiding voor de media-aandacht is een onderzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN): ‘Integrale aanpak voor mensen met een licht verstandelijke beperking in detentie’. Hieruit blijkt dat wanneer mensen met een licht verstandelijke beperking al tijdens hun detentie goede ondersteuning ontvangen, hun de overgang naar de samenleving veel soepeler verloopt. Bovendien blijkt dat elke euro die een gemeente investeert in deze aanpak ruim drie euro oplevert en dat bespaart de samenleving uiteindelijk miljoenen.

De gemeente Rotterdam heeft er al positieve ervaringen mee. Gertrude van den Brink (bestuursvoorzitter van Middin ook bestuurslid bij de VGN) heeft het rapport vandaag, samen met cliënte Cynthia van Santen, overhandigd aan Sven de Langen, voorzitter van de commissie Zorg, Jeugd van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en wethouder Zorg in Rotterdam.

Ervaring met LifeWise

Middin heeft veel ervaring met de begeleiding van deze doelgroep (met het methodisch kader LifeWise). Nu valt deze doelgroep nog vaak tussen wal en omdat er pas veel later hulp wordt ingeschakeld bij Middin. Middin wil daarom heel graag al tijdens hun detentie in contact komen met deze doelgroep, zodat ze al direct de juiste begeleiding krijgen als ze uit detentie komen.

Lees en luister terug

In de Volkskrant lees je een verhaal van cliënt Mohammed die door Nihat Kahveci begeleid wordt en een nieuwsbericht over het onderzoek van de VGN met een reactie van wethouder De Langen van Rotterdam.

Deze sleutel is een grote kans. Ik was bijna dood gegaan. Nu ben ik blij, blij, blij!
sprak Mohammed tijdens het interview

Bij de NOS hoor je op radio 1 een reportage met cliënte Cynthia van Santen en Nihat Kahveci. Daarna een interview met wethouder De Langen die aangeeft dat er altijd een groep mensen met LVB zal blijven die continue lichte hulp nodig heeft.

Gertrude van den Brink (rechts) heeft het rapport van de VGN vandaag - samen met cliënte Cynthia van Santen (midden) en beleidsmedewerker VGN Han Huizinga (links) - overhandigd aan Sven de Langen, voorzitter van de commissie Zorg, Jeugd van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en wethouder Zorg in Rotterdam.

In BinnenlandsBestuur lees je de blog van Gertrude ‘Van detentie naar inclusie’ en het nieuwsbericht over het onderzoek van de VGN.