Opening winkel ‘Past Vintage’ in werkcentrum Makerij

Delen op social media

Opgetogen vertrek ik naar de buurt waar ik mijn jeugd doorbracht, het Rotterdamse Schiebroek. In de tijd dat de Randstadrail nog het Hofpleinlijntje heette, was werkcentrum Makerij al op het Meijersplein-Noord aanwezig, maar dan in andere vorm. Inmiddels komen cliënten van Middin hier al vele jaren voor een gezellige vorm van dagbesteding.
interieur

Het is vandaag de dag van de liefde en dat is te merken. Als ik aankom bij de Makerij, worden de bezoekers en ik zeer warm en liefdevol welkom geheten. Ik tref zorgmanager Marita van den Bulk, die vanuit de Makerij zocht naar samenwerkingspartners om de gezellige dagbesteding nog meer nut te geven. Die partners vond ze, in Pakjeplezier, Rechtstreex, Ontwerpen in de klas en Kledingbank Rotterdam.

Mary Olman, voorzitter Kledingbank Rotterdam, stelde voor om de winkel ‘Past Vintage’ te openen in de Makerij. ‘Past Vintage’ is een initiatief van de kledingbank en heeft al een vestiging in de stad. In deze winkel krijgt goede kleding een tweede leven. Marita omarmde dit voorstel en samen met cliënten en begeleiders kluste zij tijdens de kerstvakantie hard door om fysiek ruimte te maken voor de winkel.

Jeane en Marian knippen samen met Mary van de Kledingbank Rotterdam het hartjes lint door.
Opening Past Vintage

Kledingwinkel Past Vintage bij Middin

En dat is gelukt, Past Vintage is een feit. De medewerkers van Kledingbank Rotterdam zorgen voor de aanvoer van de kleding en de cliënten van Middin sorteren de kleding, strijken, labelen en hangen alles netjes in de rekken. Ook ontvangen zij de klanten, voorzien zij hen van kledingadvies en verzorgen zij de verkoop van de kleding. Mary is blij met de samenwerking: “Wat ben ik trots dat Middin het initiatief heeft genomen en samen met ons en de mensen die hier werken, dit avontuur aangaat.”

Ook de andere samenwerkingspartners zijn blij met het resultaat. Annelies van der Zouwen van Pak je plezier: “Anja, Dick, Houssein, Jeane, Manuela, Ruben, Thea en Wanda nemen werkzaamheden als schoonmaken, knippen, sorteren, oprollen en uittellen voor hun rekening. Ze doen dit werk met heel veel enthousiasme zodat de pakjes met veel plezier naar de klanten gaan!”
En Harrie Ozinga van Ontwerp in de klas vertelt dat het laten inpakken door medewerkers goed aansluit bij hun concept waarbij ruimte is voor ontwikkeling en dat ze blij zijn met de samenwerking. Judith van Rechtstreex staat te stralen als bezoekers intekenen op de lijst naast de lekkere streekproducten van boeren uit de omgeving.

De pakjes gaan met veel plezier naar de klanten
vertelt Annelies van der Zouwen
Pak je plezier
MJ met jas

Vintage jas

Na het warme welkom nemen cliënt Jeane en Marian ons mee naar buiten voor het officiële moment. Onder luid applaus sprak Marian: “Ik heb het super naar m’n zin, lieve collega’s, lieve begeleiding, ik hoop dat jullie vandaag allemaal wat kopen”. Jeane vervolgt: “Nu kan ik straks zelf achter de kassa om kleding te verkopen.” Dan knippen zij samen met Mary Olthof het hartjeslint door en vervolgens mogen we de winkel bekijken. Met veel plezier leidt cliënt Ruben zijn ouders rond en vertelt hij vol trots wat alle kleurcodes op de kleding betekenen. Buurtbewoners, collega’s en ik snuffelen aandachtig door de kleding en accessoires. Charnelly, een meisje in een rolstoel komt naar mij toe, wanneer ze ziet dat ik met een vintage jas in mijn handen sta. Ze leidt me naar de spiegel en vertelt hoe mooi deze jas mij staat. Ik ben overtuigd en ga naar Marian bij de kassa, zij slaat op een tablet de kleurcode aan en ik reken af. Voordat ik vertrek naar mijn ouders, laat ik me inspireren door de andere partners die mij vol enthousiasme over hun producten vertellen.

Op de weg naar buiten kom ik Marita tegen. “Staan er nog meer samenwerkingen op de planning?” vraag ik haar. Ze schiet in de lach: “Hier bij de Makerij is het wel even goed zo. Maar ik weet zeker dat we dergelijke samenwerkingen ook kunnen toepassen op andere werklocaties van Middin. Dus ondernemers, kom maar op met ideeën, we denken graag mee!”

Ruben showt met zijn vader een prachtig 'vintage' overhemd, goede keuze!
Ruben met vader
Samen werken en ondernemen

Heb jij een onderneming en wil jij maatschappelijk verantwoord ondernemen? Ga dan de samenwerking aan met een werklocatie van Middin. Stuur een mail naar m.van.den.bulk@middin.nl voor meer informatie.