Suzanne krijgt energie van haar werk met ouderen met een verstandelijke beperking

Delen op social media

Suzanne Peters werkt als (persoonlijk) begeleider op locatie Newtonstraat in Den Haag. Op deze locatie wonen 39 ouderen met een verstandelijke beperking. Voor de wervingscampagne van Middin vertelt Suzanne haar verhaal, want we zijn op zoek naar nieuwe collega’s: enthousiast, betrokken en bereid een stapje harder te lopen voor deze mooie doelgroep.

Persoonlijk begeleider

“Als ik ’s ochtends binnenloop, word ik altijd vrolijk ontvangen. Dan krijg ik een glimlach of een schouderklopje. Het zijn die kleine dingen die maken dat ik mijn werk zo leuk vind.”
De leeftijd varieert maar de meeste cliënten zijn rond de 70 jaar. Suzanne vertelt dat veel mensen geen idee hebben wat haar werk inhoudt. “Het is een soort verpleeghuis maar dan anders. De mensen zijn op leeftijd maar leven in een andere belevingswereld. Daar passen we de zorg en begeleiding op aan. In hun hoofd zijn ze geen 80 jaar. Maar door hun leeftijd hebben ze vaak veel meegemaakt in hun leven”.

Als zij blij zijn, geeft mij dat ook een goed gevoel.

Kleine stapjes, mooie doelen

Het is een misverstand dat bij een oudere doelgroep weinig doelen te behalen zijn. Naast haar werk als begeleider is Suzanne ook persoonlijk begeleider van een aantal cliënten. Zij zegt: “Ons werk bestaat niet alleen uit de mensen verzorgen en comfort bieden. Je behaalt ook doelen met ouderen. Het gaat in hele kleine stapjes. Maar doordat je een band opbouwt, lukt het vaak wel. Elke cliënt verdient een persoonlijk begeleider die zijn best voor hem of haar doet.”

Word (persoonlijk) begeleider bij Middin
NB. Foto is gemaakt voor Corona.

Werk dat je raakt

Suzanne vertelt: “ik ben één van de jongste medewerkers van het team. In het begin kreeg ik van cliënten vaak de vraag of ik de stagiaire ben, omdat ik pas 25 jaar ben. Ik heb de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg via Middin gevolgd. Daarna heb ik eerst drie jaar op andere locaties van Middin gewerkt maar nu werk ik al vijf jaar op de Newtonstraat.”

Ze hebben veel humor en vinden het heerlijk om mij te plagen.

Aandacht voor cliënten

Kort geleden zijn de teams in de locatie gesplitst en verdeeld over twee etages. Hierdoor houden de begeleiders meer tijd over om leuke activiteiten met de cliënten te ondernemen. Suzanne merkt dat cliënten dit fijn vinden: “We gaan met ze wandelen, koffie drinken of televisie kijken. Als ik bij ze ga zitten, schuiven andere cliënten vanzelf ook aan”.

Voor sommige cliënten is dit iets moeilijker. “Een cliënt was depressief en angstig. Als haar persoonlijk begeleider heb ik veel ingezet om haar enthousiast te krijgen voor activiteiten. En dat was gelukt. Ze ging vrolijk naar de dagbesteding. Helaas zijn we door corona weer even terug bij af. Als corona achter de rug is, gaan we het weer opnieuw oppakken. Kwaliteit van leven, daar doen we het voor.”

Neem contact op

Ben je benieuwd of werken bij Middin iets voor jou is? Kijk op Word begeleider bij VG Ouderen. Vacatures vind je op www.werkenbijmiddin.nl. Maar je kunt ook bellen of mailen met onze recruiters: 070 372 3548 of recruitment@middin.nl.