Symposium Gezond en Veilig opgroeien nuttig en waardevol

Delen op social media

Sommigen komen nog ietwat gehaast binnen en een beetje lacherig. De meesten hebben zojuist man en kinderen de deur uit gejaagd en zijn, ondanks de file, nog net op tijd aangekomen bij het Art Centre in Delft. De eerste zonnestralen breken het grijze wolkendek open en een prachtig landschap van gras, slootjes, bruggetjes en rondzwemmende eenden laat zich zien. Maar de relaxte sfeer van de omgeving laat zich nog niet vangen door de ietwat gestreste deelnemers.
Hoe jij je dag begint, zet de toon voor de rest van de dag.

Dagvoorzitters Marjan van Gameren en Sandra van Eijsden openen stipt om 09.30 uur de bijeenkomst en ze vertellen dat het een strak programma is met veel informatie in weinig tijd. Dan volgt een verrassende wending: Miranda van de Zalm neemt de microfoon over en vertelt: "Hoe jij je dag begint, zet de toon voor de rest van de dag. Het bepaalt de kwaliteit en hoe jouw dag verder verloopt." Ze nodigt de deelnemers uit om op het puntje van hun stoel te gaan zitten en hun ogen te sluiten. Met een kleine ademhalingsoefening, een snelle bodyscan en een kort meditatiemoment, weet Miranda dankzij deze mindfulness technieken de deelnemers in de rust te krijgen. Nu kan het symposium écht beginnen.

Werkplezier in jeugdzorg

Regiodirecteur Nely de Munnik hoopt dat de medewerkers een fijne en nuttige ochtend zullen hebben: "Begeleiders, die grotendeels alleen werken, staan regelmatig onder zware druk. Ze verrichten vaak zwaar en ingewikkeld werk. Ze wensen een veilige, fijne en stabiele opvoedsituatie voor het kind en voor het gezin en dat lukt niet altijd in de praktijk.

"Gelukkig gebeuren er ook veel mooie dingen binnen de jeugdzorg, Nely noemt enkele voorbeelden: "Dat ouders het uiteindelijk samen verder oppakken of dat kinderen thuis kunnen blijven wonen en we een uithuisplaatsing kunnen voorkomen. En het samenwerken met andere organisaties. Heel belangrijk want alleen samen kunnen we goede zorg leveren."

Goed voor jezelf zorgen is de basis. Anders kun je ook niet voor anderen zorgen.

Volgens Nely is het belangrijk dat de begeleiders plezier hebben en houden in hun werk. Nely: “Goed voor jezelf zorgen is daarbij de basis. Anders kun je ook niet voor anderen zorgen. Het is nodig dat we het met elkaar hebben over wat we samen bereiken en het werkplezier dat we ervaren ook met elkaar delen. Het uitwisselen van kennis en ervaring en elkaar ontmoeten, helpen daarbij.”

Workshops

Na het openingswoord van Nely, vertrekken de deelnemers in alle rust naar één van de vier andere ruimtes, waar de workshops plaatsvinden. In De Rechter Bovenkamer vindt een workshop plaats over veilig werken met de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Aan de hand van een echte situatie wordt gepraat over 'hoe herken je signalen, welke zijn dit en wat doe je ermee'. Susi Oerlemans en Marijke de Lange, beide werkend bij Middin, begeleiden deze sessie.

Tegelijkertijd wordt er in De Linker Bovenkamer aandachtig geluisterd naar Kitty Nusteling en Annette Verwoerd. Zij vertellen over het werk van Stichting Beschermde Wieg en Stichting het Babyhuis. Beide zijn er voor (aanstaande) moeders in nood en geven op verschillende manieren een tweede kans.

In de ruimte erachter, bevindt zich De Thuiskamer. Daar geven Middin’ers Vanessa Versteeg en Saskia de Vreede-van de Nadort de workshop ‘Werken met het programma Nu Niet Zwanger’. Dit richt zich op het gesprek aangaan met kwetsbare (potentiële) ouders om regie te nemen over hun kinderwens zodat zij niet ongewenst zwanger worden. Best een moeilijk onderwerp om over te praten, zo geven de deelnemers terug. Ramona, ervaringsdeskundige met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), licht toe hoe zij dit heeft ervaren.

Tot slot Marja Hodes, zij staat in de ruimte De Verdieping, en is expert Kinderwens en Ouderschap en klinisch psycholoog bij zorginstelling ASVZ. Bij haar maken de deelnemers kennis met de VIP-methode. Een werkwijze/methode om ouders met een verstandelijke beperking te ondersteunen bij het opvoeden van hun kind(eren).

Luxe lunch als afsluiter

En dan is de ochtend voorbij. Het heerlijke eten tijdens de lunch wordt ervaren als een kado. Begeleiders praten met elkaar over de nieuwe inzichten die ze hebben opgedaan. De ochtend was waardevol en inspirerend. Bewapend met nieuwe indrukken, informatie en energie gaan de begeleiders terug het werkveld in. De sfeer is ontspannen en vriendelijk, net als het weer. De zon schijnt volop.

Over expertise Jeugd & Gezin

Middin is er voor alle kinderen en jongeren met een beperking. En voor ouders of situaties waarbij het opvoeden niet vanzelf gaat. Lees hier wat we allemaal doen op het gebied van Jeugd & Gezin.