Vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze cliënten
Ze is de liefste en beste vrijwilligster die je kan bedenken! We doen altijd leuke dingen met z’n tweeën.
De beste maatjes
Loes en Omar leerden elkaar kennen op tyltylschool De Witte Vogel in Den Haag, waar Loes als vrijwilliger werkte in de klas van Omar. Door de leuke klik tussen de twee is zij nu zijn vaste vrijwilliger. Hij kijkt dan ook altijd erg uit naar de uitjes met haar. Loes neemt Omar mee naar het theater of ze gaan samen patatjes eten bij Mc Donalds. Maar ook begeleidt ze Omar als hij naar de kapper of tandarts gaat. Loes vindt het leuk om met hem op stap te gaan. Maar ze vertelt dat ze het ook voor zichzelf doet. “Vrijwilligerswerk doe je nooit alleen voor de ander. Het geeft mij veel voldoening”. Tijdens de fotoshoot valt direct op dat de twee het samen gezellig hebben. Ze zijn echt maatjes. “Loes is te gek”, aldus een gelukkige Omar.

Ik maak een grapje en zij maakt een grapje. Het is altijd gezellig.
Voordeel voor studenten
Ook studenten geven aan dat vrijwilligerswerk hun veel brengt. Naast plezier en voldoening, biedt het de mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen en ervaring op te doen in het werkveld. En vaak krijg je er nog studiepunten voor ook!
“De vrijwilligers zijn zo enthousiast dat het voorkomt dat iemand als vrijwilliger begint en later bij de zorgorganisatie in dienst komt”. Simone van het Middin Vrijwilligers Informatiepunt (VIP) geeft aan dat de studenten met een interesse in het vak binnenkomen. “Dat is een voordeel. Het is dan ook geen stage maar de studenten doen praktijkervaring op in de vorm van vrijwilligerswerk”, vult Simone aan.
Een helpende hand
Vrijwilligers bezoeken mensen vaak op hun werkplek of komen bij hen thuis. Dit laatste doet ook Celine (student hbo Social Work). Als vrijwilliger bezoekt zij wekelijks Linda die een licht verstandelijke beperking heeft. “We doen gezellige dingen samen binnens- en buitenshuis. Ik maak samen met Celine een plannetje wat we gaan doen. We begrijpen elkaar”. Omdat Linda weinig sociale contacten heeft, is het vrijwilligerswerk van Celine van grote waarde. “Een helpende hand is altijd fijn. Ik krijg er energie van”.

Samen de fijne kneepjes van een vak leren
Dat vrijwilligerswerk ook op een werkplek van mensen met een beperking veel bijdraagt, blijkt uit het verhaal van Marian. Zij was als student van de Haagse Hogeschool ingezet om mensen met een beperking te ondersteunen op hun ‘werken met begeleiding’ plek. Zo begeleidde ze Jari die in de lunchroom van een bedrijf werkt. Bij sommige vaardigheden heeft Jari extra ondersteuning nodig. De persoonlijke aandacht die Marian als vrijwilliger kon geven, zorgde ervoor dat Jari de vaardigheden onder de knie kreeg. Dit maakte Jari zelfstandiger in het uitvoeren van zijn werk. Marian: “het was voor mij een waardevolle ontmoeting met deze doelgroep”. Voor de begeleider op de werkplek was het fijn dat Jari wat extra persoonlijke aandacht kreeg. “Marian toonde interesse in de leefwereld van alle cliënten en ging graag een gesprekje met ze aan”.
“Vrijwilligers bieden mensen met een beperking die extra een-op-een aandacht. Het is fijn dat ze er zijn. Dat moeten we koesteren”. Sabine begeleidt vrijwilligers die bij haar op een locatie van Middin werken. “De vrijwilligers helpen de cliënt echt verder. Er ontstaat vaak een mooie band die jaren duurt”.