Waldeck State
Wonen
Locatie kenmerken
- Voor cliënten met een hoge (ADL zorg) of lagere VG- of LG indicatie
- Ondersteuning en begeleiding op basis van zorgvraag
- Begeleiden bij zelfstandig wonen, werk, sociale contacten en dagstructuur
Zelfstandig en beschermd wonen
De bewoners van Waldeck State wonen zelfstandig maar krijgen de ondersteuning die ze nodig hebben. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en cliënten maken hun keuzes zoveel mogelijk zelf. Elke bewoner maakt samen met de begeleider een ondersteuningsplan.
Afhankelijk van de individuele zorgvraag kunnen cliënten beschermd wonen met beperkte of intensievere begeleiding. Meestal is er een begeleider aanwezig in de gezamenlijke huiskamers die zorgt voor de huiselijkheid en veiligheid. Daarnaast kunnen de bewoners vaste afspraken maken voor hulp of ondersteuning als daar behoefte aan is.
Huiskamergroep
De huiskamergroep bestaat uit cliënten met een hoge LG-indicatie. De veertien tweekamerappartementen zijn aangepast en zodat mensen met een lichamelijke handicap hier kunnen wonen. Alle appartementen hebben een keuken, eigen sanitair, ruime badkamer en de mogelijkheid voor een wasmachine en droger. De appartementen liggen op de begane grond en zijn geschakeld aan twee gezamenlijke huiskamers.
In de gezamenlijke huiskamers staan keukens die elektrisch in hoogte verstelbaar zijn. Hier koken de begeleiders dan ook dagelijks voor de bewoners. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig, met het zorgoproepsysteem zijn de begeleiders te bereiken.

Trefpuntgroep
De trefpuntgroep bestaat uit cliënten met een lagere VG- of LG-indicatie. De dertien appartementen die zijn aangesloten bij het trefpunt, zijn allemaal aangepast zodat mensen met een lichamelijke handicap hier zelfstandig kunnen wonen.
Alle appartementen hebben een woonkamer, 2 slaapkamers, een hobbykamer, berging, apart tweede toilet en een sanitaire ruimte. Cliënten kunnen zelf hun warme maaltijd maken in hun eigen keuken. Maar mee-eten in het trefpunt, waar dagelijks wordt gekookt, kan natuurlijk ook. De keus is aan de bewoner.
De begeleiding richt zich vooral op hulp bij het vinden van werk, het opbouwen van sociale contacten, het opbouwen van een dagstructuur of het leren van alle overige zaken die komen kijken bij het zelfstandig wonen. Hulp en begeleiding vindt hoofdzakelijk op afspraak plaats. Er is geen nachtzorg aanwezig.
De appartementen van beide groepen zijn ruim opgezet zodat mensen die in een (elektrische) rolstoel zitten, zich makkelijk kunnen bewegen.
Financiering
Het merendeel van de kosten van de zorg die je ontvangt wanneer je in een zorginstelling woont, wordt betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben, bijvoorbeeld met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat je een Wlz-indicatie hebt aangevraagd en ontvangen van het Indicatieorgaan CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Binnen de Wlz heb je ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen.