Werkplaatsen Orion

Werk, activiteiten en scholing

Adres

Wollefoppenweg 91a
3069 LX Rotterdam
T 010 26 99 880
E Orion.Overige.WerkplaatsenB@middin.nl

Adres
Wollefoppenweg 91a
3069 LX Rotterdam
T 010 26 99 880
E Orion.Overige.WerkplaatsenB@middin.nl
Aan wie
Volwassenen, Ouderen en Jong Volwassenen
Type beperking
NAH, LVB, VG, LG, LG+ en ASS
Bij Orion werken mensen vanaf 18 jaar met een uiteenlopende zorgvraag. Van cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) tot een zwaar fysieke beperking (EMB), mensen met een verstandelijke beperking, moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) of met een diagnose in het autistisch spectrum (ASS). We streven naar een zinvolle dagbesteding voor iedereen, waarbij individuele talenten worden gestimuleerd, het gevoel van eigenwaarde wordt vergroot en het plezier van samenwerken voorop staat.

Door te werken leer je, elke dag. Je leert van jezelf, maar vooral van elkaar. We zoeken daarom werk dat je leuk vindt. In de ambachtelijke werkplaatsen worden creatieve, unieke, eigenzinnige en verkoopbare producten gemaakt zoals kinderspeelgoed van hout, kaarsen en keramiek.

Op elke werkplaats kan je weer wat anders leren!

Cadeauwinkel en keramiekwerkplaats ‘Natuurlijk Mooi’

Deze bijzondere winkel is gevuld met mooie en unieke producten uit verschillende werkplaatsen. De winkel is gevestigd in het centrum van Zevenhuizen en staat letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving. Hier leer je van alles over klantvriendelijkheid, voorraden bijvullen en etaleren. Klanten helpen, kassa draaien en cadeaus inpakken; het hoort er allemaal bij. In de werkplaats wordt gewerkt aan producten van klei. Van het maken van gipsmallen tot het bakken van producten, inclusief het uiteindelijke glazuren van het aardewerk.

Adres: Dorpstraat 202A, 2761 AJ Zevenhuizen.

Houtwerkplaats

Hier leer je van alles over het bewerken van hout, werken met gereedschap en het vervaardigen van producten zoals bijvoorbeeld kinderspeelgoed, puzzels en diverse andere unieke producten van hout. Het schuren, verfkleuren mengen en het in de was zetten van producten is ook goed voor de zintuigen.

Weverij

Bij de weverij wordt zowel individueel als in kleine groepjes gewerkt. Werken achter een eigen weefgetouw met natuurlijke materialen om een concreet product te maken. Met technieken als vilten, kaarden, breien en wol prikken.

Cultuurtuin

In de Cultuurtuin in het Wollefoppenpark wordt gewerkt aan het onderhoud van de tuin. Denk hierbij aan het bewerken van de grond, het verbouwen van biologische gewassen en het verwerken van bloemen, vruchten en zaden tot verkoopbare producten als jam, sappen, walnotenolie en zalf. 

Kaarsenmakerij

Het ambacht van kaarsen maken staat centraal. Met verschillende technieken worden diverse kaarsen van hoge kwaliteit gemaakt. Van grote stoere tuinkaarsen en vrolijke fakkels tot sfeervolle winterkaarsen voor binnen.

 

Chocolaterie ‘Hemelse Vreugde’

In onze chocolaterie ‘Hemelse Vreugde’ worden op ambachtelijke wijze bonbons en vullingen gemaakt. Het maken van bonbons is een langzaam proces.

Deze locatie is tijdelijk gesloten in verband met de coronacrisis

Tuinderij

In de Tuinderij staan seizoen werkzaamheden centraal. Er worden eenvoudige tuinwerkzaamheden verricht, zoals wieden, snoeien en maaien van het gras. In het najaar worden appels, peren en walnoten geoogst om er sap en olie van te maken.

Wolwerkplaats

In de wolwerkplaats werken we in een warme en verzorgende sfeer aan decoratieve seizoensgebonden producten van wol zoals paddenstoelen, bloemen en jaartafel kleedjes. Je leert hier verschillende technieken zoals nat- en droog-vilten, kaarden of zijde met wol bewerken.

Papierscheppen, drukkerij en batikken

In de papierschepperij wordt van oud papier mooie nieuwe spullen gemaakt, zoals handgeschepte ansichtkaarten, lampenkappen en notitieboekjes. In de drukkerij gebruiken we diverse druktechnieken voor het maken van kaarten, slingers en cadeaupapier. Bij batik wordt met textiel gewerkt. Producten zoals tafelkleden, keukenschorten en diverse babyartikelen worden beschildert en bedrukt.

Leerwerkplaats

Deze werkplaats biedt jongvolwassenen tussen 18 en 23 jaar de kans, om via persoonlijke leerdoelen en gekozen vakgebieden, zich te scholen richting stage of werk. Hier werk je met andere jongeren met een licht verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Door te kijken naar ieders persoonlijke interesses en mogelijkheden wordt er samen met jou toegewerkt naar het vakgebied dat het beste bij jou aansluit. Je kunt doorstromen naar andere afdelingen binnen Middin.

Pegasuswerkplaats

Hier werk je op de manege mee aan de verzorging van de paarden, het uitmesten van de stallen en onderhoud van het terrein. Ze houden zich eigenlijk bezig met alles wat met paarden te maken heeft.

Bezorgwinkel

In de bezorgwinkel houden we ons bezig met het sorteren, inpakken en bezorgen van biologische levensmiddelen aan derden. Hier leer je klantgericht werken, planning, administratie, overleg en eigen verantwoording horen hier ook bij.

Groengroep Onderweg

Deze groep bestaat uit hoveniers die zorgen voor onderhoud van tuinen, perken en terreinen van particulieren en bedrijven. Vanuit een unieke oude SRV wagen met verblijf- en gereedschapsruimte.

Cultureel Centrum

In het Cultureel Centrum zorg je met elkaar voor de gasten die in dit bijzondere gebouw een conferentie, vergadering of cursus bijwonen. Je hebt hier een ondersteunende taak bij de verschillende werkzaamheden in de bediening, de keuken of bijvoorbeeld bij het regelen van licht en geluid in de zalen.

Stadslandbouw kwekerij

In de kwekerij wordt in samenwerking met Stichting Pameijer gewerkt op het land. Iedereen hier houdt zich bezig met het telen van groente en fruit en daarnaast alle mogelijke activiteiten die met stadslandbouw te maken hebben.

Basiswerkplaats

Deze werkplaats is voor mensen die speciale en intensieve zorg nodig hebben. Hier is plek voor alledaagse activiteiten, zowel individueel als gezamenlijk. Denk aan wandelen in de buitenlucht, het vertellen van verhalen of maken van muziek tijdens de jaarfeesten.

BuitenGewoonWerk

In deze werkplaats staat de buitenlucht centraal. Er wordt gewerkt aan het maken van haardhout, het klaarmaken van de tuin voor het seizoen en dagelijkse beweging.